Legalább ötven különféle személyautót nem lehet jelenleg megrendelni Magyarországról, köztük számos népszerű modellt, például a Volkswagen Golf és a Skoda Octavia egyes változatait.

Egyik napról a másikra megtizedelődött az új személyautók kínálata Magyarországon– írta a Vezess. Néhány modell teljesen eltűnt a piacról, míg más népszerű autókból csak néhány változatot rendelhetnek meg jelenleg a vevők.

Kiskocsik, kompaktok, szedánok és szabaidő-autók egyaránt találhatók a hiányzók között, benzines és dízelmotoros változatok, kézi és automata váltósok szintén, nincs kivétel.

Az ok egyszerű: a három éve a világ járműiparát felforgató dízelbotrány egyik következményeként új, a korábbinál szigorúbb fogyasztásmérési vizsgálatokon kell átesnie minden egyes márka minden egyes járművének, csakhogy az új WLTP-szabvány teljesítéséről egyelőre nincs minden autónak típusbizonyítványa.

Márpedig amelyiknek még hiányzik a papírja, azt szeptember 1-től ki kell venni a kínálatból– ez okoz átmeneti hiányt egész Európában.