Fontos változás jön az autós biztonsági övekkel kapcsolatban

2018.10.09. 11:09

2019 szeptemberétől az új gépjárművek csak akkor kerülhetnek forgalomba, ha az első és hátsó üléseket is biztonsági öv használatára figyelmeztető rendszerrel látták el.

Az ENSZ-EGB új biztonsági előírásokat fogadott el a biztonsági övekkel kapcsolatban, amelyek 2019 szeptemberét követően szükségessé teszik a biztonsági övek használatára emlékeztető rendszerek alkalmazását az első és hátsó üléseken egyaránt– írta a Baleset-megelőzés.eu. A kiegészített szabályozás az újonnan előállított gépkocsikra vonatkozik majd.

A jelenleg hatályos, 2009-ben elfogadott uniós járműbiztonsági szabályok alapján a biztonsági öv használatára emlékeztető rendszert kizárólag a vezetőülésen kell alkalmazni, a többi ülés esetében ez opcionális lehetőség. A most kiegészített követelményrendszer azonban már a gépkocsi valamennyi ülésére, azaz az első és hátsó ülésekre egyaránt kiterjeszti az emlékeztető rendszer használatát.

Mindenkinek be kell kötnie magát, az autók pedig figyelmeztetni fognak erre

A követelmények ugyanakkor némileg eltérnek. Az első üléseken a rendszernek képesnek kell lennie arra, hogy érzékelje azt, ha az utas ott helyet foglal, és a biztonsági öv csatlakoztatásának hiányában már az elindulás kezdetén hangjelzést kell adnia.

Ezzel szemben a hátsó ülésekre vonatkozó követelmények valamelyest enyhébbek, hiszen hangjelzés csak akkor szükséges, ha az utas menet közben kapcsolja ki az övét. Az autógyártók önszorgalomból ennél szigorúbb megoldásokat is alkalmazhatnak, például a hátsó üléseknél is alkalmazhatják az első ülések megoldásait.