Felfelé bővítette SUV palettáját a német gyártó, az X7 több luxust és ülést kínál, mint az X5.

LED fényszórók fogják közre a valaha volt legnagyobb BMW-maszkot, felárért lézertechnológiás távfény is kérhető, ami a normál fényszórónál kétszer messzebbre, 600 méterre elvilágít. Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: BMW

A BMW úgy gondolja, hogy vannak olyan vásárlók, akiknek a 4,92 méter hosszú új X5 sem elég nagy, ezért elkészítette a 23 centiméterrel hosszabb X7-est (gyári kódneve G06). Az X modellcsalád eddigi legnagyobb tagja egész pontosan 5151 milliméter hosszú, 2000 milliméter széles és 1805 milliméter magas, a tengelytávja 3105 milliméter.

Akár hét üléssel

Műszakilag a negyedik generációs X5-ön alapul, de azzal ellentétben 6 és 7 üléses változatban kerül forgalomba, vagyis van egy harmadik üléssora is. Az X7 formailag is elkülönül a testvérmodelltől, mivel a BMW történetének legnagyobb hűtőrács-veséit kapta meg, hogy az utakon megkapja a kellő tiszteletet. Bár ilyen méretekkel aligha szorul erre a segítségre.

A hokiütő erről sem maradhatott le, ezúttal a D-oszlopra került. A felnik 20-22 colosak lehetnekForrás: BMW

Belül az X5-ösből származó műszerfalat találjuk a 7 colos digitális műszeregységgel és a 12,3 colos iDrive érintőképernyővel. Minden X7-esben széria lesz a nyolcfokozatú automata váltó, a bőrkárpit, a verbálisan kommunikáló személyi asszisztens, a hangulatvilágítás, a négyzónás klíma, a szervo zárású ajtó, a háromrészes tetőablak és a tolatókamerával ellátott parkoló automatika.

Annyi a luxus, mint a sima 7-esben

Olyan tételek vannak az extralistán, mint az ötzónás légkondicionáló, a nyolcféle illatot kínáló beépített légfrissítő, a kétrészes panoráma üvegtető, az üvegből készült kapcsolók és előválasztó kar, a 20 hangszórós, 1500 W teljesítményű Bowers & Wilkins hifi, valamint a hátsó utasok számára kifejlesztett szórakoztató rendszer.

A 462 lóerős V8 Európában nem lesz elérhető, de lesz helyette 400 lóerős, négyturbós M dízelForrás: BMW

Mind a három sorban elektromosan állíthatóak az ülések, felárért hatszemélyes utastér is kérhető 2+2+2 elrendezésben, az első két sorban komfortülésekkel. Még a leghátsó sorban is van könyöklő, pohártartó és USB csatlakozó, de itt ülni valószínűleg csak gyerekeknek lesz kényelmes. Viszont a középső üléssorban óriási a hely: 9 centivel nagyobb a láb, és 3 centivel a fejtér, mint a nem kimondottan szűk X5-ben.

Minden ülés elektromosan mozgatható, ez a hatszemélyes kivitelForrás: BMW

A 740 literes (lehajtott harmadik üléssorral) csomagtartó 95 literrel nagyobb, mint az X5-é, és megpakolni is könnyebb, mivel a csomagtérajtót két részre bontották: az alsó, padként is használható rész lefelé, a felső fölfelé nyílik, mint a Range Roverben.

A lehajtható fedél kempingasztalnak vagy padnak is jó lehetForrás: BMW

Nincs négyhengeres motor, van terepcsomag

A négyféle turbómotor közül a 4,4 literes V8-as benzinest Európában nem forgalmazzák, nekünk marad a háromliteres sorhatos benzines 340 lóerővel, és a szintén háromliteres, sorhatos dízel 265 vagy 400 lóerővel, utóbbiban 4 (!) turbófeltöltő dolgozik. A gyengébb dízellel is csak 7 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára a több mint 2 tonnás terepjáró, az átlagfogyasztása pedig 7 liter alatt marad.

Egyes kapcsolók és a váltókar kristályüvegből is kérhetőForrás: BMW

Alapáron jár az xDrive összkerékhajtás és a légrugózás, amihez elektronikusan vezérelt lengéscsillapítás is tartozik. Feláras a fordulókört emberi mértékre csökkentő aktív hátsókerék-kormányzás és borulásgátlóval kiegészített dőléscsökkentő rendszer, valamint az M önzáró hátsó differenciálmű is több motorváltozathoz.

Akkora az X7, hogy még 7 üléssel is 326 literes a csomagtartója, ha pedig a hátsó két üléssort lehajtják, 2012 literre nőForrás: BMW

Szintén extra az X5-ből ismert, hátsó differenciálzárat és alsó védőlemezeket is tartalmazó Off-Road csomag, amelynek köszönhetően a vezető egyetlen gombnyomással válthat a homok-, a murva-, a szikla- és a hóüzemmódok között, miközben a hasmagasságot a légrugók segítségével változtathatja.