Ha akarjuk, traffipaxtól is véd a tempomat

Mint minden új autónál, a Focus esetében is elsősorban az elektronikus szolgáltatásokra helyezi a gyár a hangsúlyt. A kötelező elemeken túl olyanokkal szédítenek, mint az oldalirányú forgalom figyelése tolatáskor, ami hasznos és remekül működik, vagy például a tempomat intelligens funkciója. Ez nemcsak a radarra, de a táblafelismerőre is alapoz, és lelassítja a kocsit, ha sebességkorlátozást érzékel, például útépítésnél.

Extracsomag része a párnázott térdtámasz is a váltó két oldalán, melyért nagyon hálás voltam, ráadásul jól is mutat így, piros cérnával varrvaForrás: Bolla György

Mivel azonban a táblafelismerő nem működik tökéletesen (az M0-án például végig 130-cal engedett volna menni), ezért a tempomatot nem szerettem így. Szerencsére a menüben beállíthatjuk, hogy sima, radaros vagy intelligens sebességtartót szeretnénk-e. A felextrázott tesztautóba az aktív sávtartó nem fért bele, de a jól működő parkolóautomatika igen. Ez a nagylátószögű tolatókamerával és az ajtókra kipattanó élvédőkkel csomagban 115 ezer forint, ami a lakatolási-fényezési árakat figyelembe véve jó vásár.

Csak a 125 lóerőnél erősebb változatokhoz jár a multilink hátsó felfüggesztés. A legjobb felszerelt modellek adaptív lengéscsillapítást kapnak kátyúfelismeréssel - szívesen kipróbálnánk a hazai utakonForrás: Bolla György

Ennél csak picit drágább extra a head-up display, mely a műszerfal tetejéből kihajló plexire vetít, ahogy a Mazda 3-ban és a Peugeot 308-ban már évek óta. Valamiért azt állítja a Ford, hogy ez az első polárlencsés napszemüvegben is leolvasható HUD, de ez ebben a formában nem igaz, hiszen az üveg polarizálja a fényt, a plexi nem, tehát a többi hasonló megoldás is működik napszemüvegben.

Nagyautós szolgáltatások, néhány csavarral

Ettől függetlenül, aki magának állítja össze a Focust, jól teszi, ha megrendeli a vetített kijelzőt, az óracsoport ugyanis ugyanaz, mint a Fiestában és az Ecosportban. Ez még önmagában nem baj (bár ami kisautóban jó, az eggyel feljebb már picit olcsó hatást kelt), viszont e szett ismérve, hogy a két főműszert a két sarokba száműzi, tehát a gyors sebességleolvasás inkább a HUD vagy a középső digitális kijelző feladata.

Analóg a műszeregység, és az elrendezése sokaknak szokatlan lehetForrás: Bolla György

Szintén nem szeretem a hátsó ablaktörlő apró kapcsolóját a bajusz végén, és azt sem teljesen értettem, miért kell kicsavarni a csuklóm a start-stop gomb megnyomásához. De ezek olyan apróságok, amit a tulajdonos két hét után megszokhat, és többé nem zavaró. Az apró kötözködések ellenére alapvetően jó benyomást tett a Focus, tökéletesen hozta a modern kompakt kocsit.

Az elektromos indítógombot bárhová beépíthették volna, és az ennél keskenyebb Fiesta és Ecosport nem is dugta el ennyire. Valamit kell hagyni a ráncfelvarrásraForrás: Bolla György

Nagyautós stabilitás, kényelem és szolgáltatások jellemezték, viszonylag könnyű parkolás mellett (bár az A-Merci ebben mindent ver), a legtöbb elektronikus segéd pedig valóban tesz a biztonságért. Viszont, ha én állítanám össze, az 1.0 literes Ecoboost mellé nem kérném az ST-Line csomagot, bármilyen jól néz ki.

Benzines választék háromhengeresekkel

Maga a motor egyébként megfelelő, amit ekkora autótól 125 lóerővel várnánk, azt még túl is szárnyalja, előzni lehet vele, autópályán is jól megy,  sőt, háromhengeres létére a hangja sem zavaró. De sportosnak azért nem nevezhetjük – ha viszont már így alakult, joggal elvárhatnánk, hogy viszont legyen legalább komfortos. Ám az említett csatolt lengőkaros sportfutómű ebből sokat elvesz.

Tisztességesen, de nem sportosan mozgatja az egyliteres motor a Focust. A nyomatéka 170 Nm, szabványos vegyes fogyasztása pedig 4,8-5,1 l/100 kmForrás: Bolla György

A fogyasztásról egy manuális váltós, turbós kocsiban leginkább a sofőr jobb lába dönt: nálam 7,4 litert evett a Focus, pont ugyanannyit, mint a 163 lóerős, automata Mercedes A-osztály, ugyanakkor kevesebbet, mint a szintén egyliteres, háromhengeres Civic. Fontos megjegyezni, hogy a generációváltással az 1,6-os szívómotor eltűnt a kínálatból. A benzinesek választékát a szintén háromhengeres, de 1.5 150-182 lóerős 1.5 EcoBoost bővíti.

Listaáron az egyliteres belépő Focus (Trend) ára 5,55 millió forint, az ST-Line közel 1,3 millióval drágábbForrás: Bolla György

Szóval ez nem kiugróan jó, de nem is rossz az 1.0 alapmodell, és ezt így nagyjából az egész kocsiról el lehet mondani. Más motorral, más felszereltséggel bizonyára ma is nagyot üt a Focus, de úgy tűnik, a negyedik generációnál már nem mindegy, melyiket is választjuk. És fontos tájékozódni: az 5,55 millió forintos alapár elég magas ugyan, de sokat lehet faragni rajta a jelentős márkakereskedői készletakciókkal, illetve finanszírozási ajánlatokkal.