Szó sincs róla, hogy ez lenne az első elektromos Hyundai, 2018-ban mégis a piac legígéretesebb újdonsága ez a kis méretű SUV. Olyan megoldást kínál a hatótávra, amit egyelőre még az európai és japán gyártóknak sem sikerült, ugyanakkor nem olyan elérhetetlen, mint a Teslák. A magyar bemutatón vezetni sajnos még nem lehetett, de először láttuk élőben, és az árát is megtudtuk.

Közeledik az elektromos autók áttörése, amiben az ár mellett egy szempont játszik főszerepet: a hatótáv. 2011-ben egy német felmérés szerint még csak átlagosan 150 kilométert tudtak megtenni, ami azonban tavalyra a duplájára, 300 kilométerre nőtt. Ha a nagy energiasűrűségű akkukkal ezt hasonló ütemben sikerült növelni, és változatlanul fejlődik a gyorstöltőhálózat, egyre kevesebb akadálya lehet az elterjedésnek – már csak a benzineseket és főleg dízeleket sújtó szankciók miatt is.

A villanyautók egyik rákfenéje a hosszas töltési idő – ezen segíthetnek az üzemanyagcellás típusok (például Hyundai Nexo), csak nálunk például nincs is hidrogénkút. Így mégis az akkusok indulnak helyzeti előnybőlForrás: Hyundai

Kakukktojás, 400 kilométer feletti hatótávval

Egyelőre azonban nagyon szűk klub a WLTP szabvány szerint mérve 400 kilométer fölötti hatótávú villanyautóké, a VW e-Golf, a Nissan Leaf, a BMW i3 és a Renault Zoé sem tart még itt, csak hogy a legnépszerűbbeket említsük. Gyakorlatilag a Tesla luxusmodelljei (ModelS és X) uralják e műfajt, a 400-as értéket a szigorított mérés szerint rajtuk kívül egyedül a Jaguar i-Pace tudja felülmúlni (70 kilométerrel), igaz, még várunk egy új német prémiummodell adataira.

Szemből nagyot változott a belső égésű motoros, elöl légbeömlőkkel szabdalt többi Konához képest. Galériához kattintson a képre!Forrás: Hyundai

Mindezt azért mondtuk el, hogy kontextusba lehessen helyezni a legújabb Hyundai villanyautó adatait. A nagyobbik, 64 kWh-s akkuval a Kona Electric elméletileg 482 kilométert is megtehet egyetlen feltöltéssel, és nem a régi NEDC, hanem szintén az új WLTP metódus szerint mérve. És nem annyiba fog kerülni, mint egy Tesla vagy Jaguar, hanem 13,39 millió forintba, amiből nálunk lejön a másfél milliós állami támogatás.

A mázsás akkuballaszt azt ígéri, kevésbé lesz élénk a kanyarokban, de finomabban rugózikForrás: Hyundai

Természetesen ennyiért nem luxusautó jár, hanem a benzinmotorral korábban nálunk is tesztelt kis SUV villanyos változata, a kategóriának megfelelő helykínálattal és szolgáltatásokkal. Átlagon felüli lesz viszont a dinamizmusa, amit statikus bemutató lévén még nem tudtunk ugyan kipróbálni, de a számok itt is sokat ígérnek. 204 lóerőt állít ugyanis csatasorba a Juke- és Vitara-méretű jármű, így álló helyzetből alig 7,6 másodperc alatt lő ki százra – igaz, a hatótáv miatt 167 km/h miatt vége a dalnak.

Városi alapváltozat is, tízmillió forint alatt

Bizonyára sokan megfigyelték, hogy a gyártók előszeretettel faragnak villanyautót a SUV-okból: ez nem csak a divat miatt van így, ezek a karosszériák nagyobb teret adnak a jókora akkuk elhelyezésére. A Konánál is részben az utastér alá kerültek, így a belső égésű motoros változatokhoz képest alig csökkent a csomagtartó mérete, 361-ről a még mindig bőven vállalható 331 literre.

A jó hétköznapi használhatóság jegyében alig csökkent a csomagtér mérete, de örökös útitársként itt kell tárolni a töltőkábeltForrás: Hyundai

Nyilván nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy több mázsával nőtt a tömege a háromhengeres alapváltozathoz képest, az erősebbik Electric üresen 1685 kilót nyom, míg a kisebbik 1535-öt. Igen, van belőle egy alapváltozat is, szerényebb teljesítménnyel (163 lóerő), kisebb kapacitású akkuval (39,2 kWh) és ennek megfelelően jóval visszafogottabb, de a műfajban még így is bőven átlagos (312 kilométeres) hatótávval. De vajon ez kinek éri meg?

Kétféle teljesítményű lehet a villanymotor, de a nyomaték egységesen 395 Nm, vagyis bőven elegendőForrás: Hyundai

A kérdésre a vételár adja meg a választ, az alapmodell ugyanis 10,89 millióról indul, állami támogatással 9,39 millióért elvihető. Ezzel vészesen megközelítette a minden paraméterében gyengébb Ioniq Electric árszintjét, valószínűleg nem véletlenül hirdetett utóbbira akciót az importőr. A népszerű Nissan Leaf is drágább 300 ezer forinttal, de ne feledjük, olcsóbb vetélytársak közül is lehet választani a villanyautók piacán. Egy benzines Kona pedig feleennyibe kerül...

Ezt is lehet egyetlen pedállal vezetni

Kívülről markánsan különbözik amúgy tőle az elektromos változat, mindenekelőtt áramvonalas felnijeivel és lefalazott hűtőmaszkjával – nehéz lenne egyértelműen azt mondani, hogy előnyére változott. Belsejében főleg a váltókar hiánya feltűnő (nyomógombokkal lehet váltani az előre- és hátramenet, az üres és a parkolóállás között), emellett elektromos lett a kézifék, és a klasszikus műszeregységet is lecserélték üzemmódtól függően változó képű, 7 colos digitálisra.

Új a műszeregység és a középkonzol, továbbra is kapható head-up kijelzővelForrás: Hyundai

Az infotainment rendszer és a vezetéssegítő asszisztensek sora ismerős a többi Konából, újdonság viszont, hogy a kormányon lévő bal fülről állítható a fékenergia-visszanyerés, sőt, arról állóra is lassítható az autó (akárcsak a Leaf) anélkül, hogy a fékpedálra lépnénk. Intelligens üzemmódban a rendszer lejtőn vagy a radarral előttünk haladó autót érzékelve eleve rekuperálva lassítja a Konát.

Utasterében a Konák megszokott, a műfajban jónak számító helykínálata fogad. A tengelytáv 2,6 méterForrás: Hyundai

Felszereltségi listáját olyan tételek is gyarapítják, mint az indukciós telefontöltő, a LED-lámpa távfény-asszisztenssel, a head-up kijelző vagy az ülésfűtés- és hűtés, ezeken kívül pedig akad egy villanyautó-specifikus funkciója is: a „vezetési hang”. Ez a világvégefilmre emlékeztető melódia szerencsére csak kifelé hallatszik, és a gyalogosokat, bringásokat hivatott megóvni a némán lopakodó Konától.

Máris nagyobb a kereslet, mint a gyártás üteme

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a villanyautók elterjedésének másik gátját sem: ezt nem lehet három perc alatt teletankolni, mint egy benzinest. Ekkora akkunál az otthoni konnektorozás türelemjáték, még fali töltődobozról is kiviteltől függően 6 óra 10 perc, illetve 9 óra 35 perc (64 kWh-s változat) a teljes feltöltés. Nyilvános, 100 kW-os egyenáramú töltőállomásra beállva minkét változatnál egy órán belül 80 százalékra tölthető a Kona – már Budapesten is sok helyen csak ennyit engednek.

Az első példányok már magyar zöld rendszámot kaptak. Töltőcsatlakozóját a lefalazott hűtőmaszk rejtiForrás: Origo

A zöld rendszámos újdonságra nálunk is komoly érdeklődés mutatkozik, az importőr tájékoztatása szerint próbaút nélkül, lényegében képek alapján máris előjegyeztek 60-70 darabot – idén azonban összesen csak 20 érkezik belőle az országba. Ebből adódóan várakozási idővel kell számolni, de hogy pontosan mennyivel, egyelőre megjósolhatatlan.

Módosították a hátsó lökhárítókat, újak a felnik. Nem igazán elterjedt még az elektromos hajtás a népszerű kis SUV-ok köztForrás: Origo

Jövőre mindenesetre érkezik egy konszernen belüli alternatíva is, hasonló műszaki tartalommal, kevésbé látványos dizájnnal: a Kia Niro elektromos változata (EV), leheletnyivel kisebb, a csúcsváltozat esetében 450 kilométeres hatótávval. A koreai duónak valószínűleg komoly esélye van arra, hogy átrendezze a villanyautó-piacot, feltéve, hogy az akkugyártók tudják tartani a lépést a kereslettel.