Óriási botrány, letartóztatták az autóipar egyik leghatalmasabb vezetőjét

Renault Scenic Genf
French carmaker Renault CEO Carlos Ghosn poses with the new Renault Scenic model car at the stand of French carmaker during the press day of the Geneva Motor Show on March 1, 2016 in Geneva. More than 120 new models from manufacturers across the world will be introduced at the 86th edition of Europe's flagship auto show, with industry leaders boasting of a positive mood after the financial crisis of 2008-2013 fades for some consumers. That optimism comes despite the ongoing fallout from the Volkswagen pollution scandal. / AFP / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Pénzügyi visszaélések miatt letartóztatták a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetséget vezető Carlos Ghosnt.
Vágólapra másolva!

Ghosn Japánban keveredett komoly bajba, a szigetország pénzügyi szabályainak súlyos megsértésével vádolják. A 64 éves vezetőt le is tartóztatták.

A vádak szerint Ghosn személyes céljaira használta fel a vállalat erőforrásait, a visszaélésekhez pedig a humánerőforrás-igazgató, Greg Kelly is asszisztált.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Kicsit konkrétabban: Ghosn öt év alatt a ténylegesnél ötmilliárd jennel kevesebb jövedelmet jelentett a tokiói tőzsdének benyújtott beszámolókban, illetve "jelentős pénzügyi szabálytalanságokat" követett el, valamint céges pénzügyi forrásokat fordított személyes célokra. A letartóztatással egy időben a hatóságok házkutatást tartottak a Nissan jokohamai központjában.

Szajkava Hiroto, a Nissan vezérigazgatója bejelentette, hogy Ghosn és a vele együtt bűnrészesség vádjával letartóztatott Kelly azonnali felmentésére tesz javaslatot tisztségeik alól. A Nissan igazgatójának a közleménye leszögezi, hogy a vizsgálatban maximálisan együttműködnek a nyomozó hatóságokkal.

Carlos Ghosn és a Nissan

Carlos Ghosn 1999-ben lépett a Nissan élére igazgatói tisztségben, 2000-ben nevezték ki a cég elnökének, majd 2001-ben vezérigazgatójának, 2005-ben pedig a Renault vezérigazgatójának. Neki tulajdonítható a Nissan gazdálkodásának nyereségessé tétele a Renault autógyárral létrehozott szövetség keretében. Ghosn vezetése alatt a Nissan fokozatosan eltávolodott a Japánban megszokott üzleti gyakorlattól. A Nissan agresszív tárgyalásokat folytatott a beszállítókkal, ami késhegyre menő versenyt váltott ki például az acélipari cégek között. A Nissan 2016-ban szerezte meg az ellenőrzést az üzemanyag-fogyasztási botrány miatt pénzügyi nehézségekbe keveredett Mitsubishi Motors felett. Ghosn a Mitsubishi újdonsült vezérigazgatójaként ezt a márkát is integrálta a Nissan-Renault gyártási együttműködésbe. A Nissan-Renault-Mitsubishi hármas így 2018 első fél évében át is vette a világ legnagyobb autógyártóját megillető rangot a Volkswagentől. Az idén az év első felében az autógyári hármas 5,54 millió autót értékesített, 5 százalékkal többet, mint 2017 első felében. A Volkswagen konszern 5,52 millió autót adott el az idei első hat hónapban.