Pénzügyi visszaélések miatt letartóztatták a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetséget vezető Carlos Ghosnt.

Ghosn Japánban keveredett komoly bajba, a szigetország pénzügyi szabályainak súlyos megsértésével vádolják. A 64 éves vezetőt le is tartóztatták. 

A vádak szerint Ghosn személyes céljaira használta fel a vállalat erőforrásait, a visszaélésekhez pedig a humánerőforrás-igazgató, Greg Kelly is asszisztált.  

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Kicsit konkrétabban: Ghosn öt év alatt a ténylegesnél ötmilliárd jennel kevesebb jövedelmet jelentett a tokiói tőzsdének benyújtott beszámolókban, illetve "jelentős pénzügyi szabálytalanságokat" követett el, valamint céges pénzügyi forrásokat fordított személyes célokra. A letartóztatással egy időben a hatóságok házkutatást tartottak a Nissan jokohamai központjában.

Szajkava Hiroto, a Nissan vezérigazgatója bejelentette, hogy Ghosn és a vele együtt bűnrészesség vádjával letartóztatott Kelly azonnali felmentésére tesz javaslatot tisztségeik alól. A Nissan igazgatójának a közleménye leszögezi, hogy a vizsgálatban maximálisan együttműködnek a nyomozó hatóságokkal.

Carlos Ghosn és a Nissan
Carlos Ghosn 1999-ben lépett a Nissan élére igazgatói tisztségben, 2000-ben nevezték ki a cég elnökének, majd 2001-ben vezérigazgatójának, 2005-ben pedig a Renault vezérigazgatójának. Neki tulajdonítható a Nissan gazdálkodásának nyereségessé tétele a Renault autógyárral létrehozott szövetség keretében. Ghosn vezetése alatt a Nissan fokozatosan eltávolodott a Japánban megszokott üzleti gyakorlattól. A Nissan agresszív tárgyalásokat folytatott a beszállítókkal, ami késhegyre menő versenyt váltott ki például az acélipari cégek között. A Nissan 2016-ban szerezte meg az ellenőrzést az üzemanyag-fogyasztási botrány miatt pénzügyi nehézségekbe keveredett Mitsubishi Motors felett. Ghosn a Mitsubishi újdonsült vezérigazgatójaként ezt a márkát is integrálta a Nissan-Renault gyártási együttműködésbe. A Nissan-Renault-Mitsubishi hármas így 2018 első fél évében át is vette a világ legnagyobb autógyártóját megillető rangot a Volkswagentől. Az idén az év első felében az autógyári hármas 5,54 millió autót értékesített, 5 százalékkal többet, mint 2017 első felében. A Volkswagen konszern 5,52 millió autót adott el az idei első hat hónapban.