Az autósok régi álma valósul meg a ferihegyi reptéren, már dolgoznak rajta

2018.11.23. 13:52

Megkezdődött a hatszintes parkolóház építése a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, a tereprendezési munkákkal egyidejűleg tartották meg az első ünnepélyes kapavágást pénteken.

Az új épület 2020 második negyedévében készülhet el, 2500 jármű parkolását biztosítja majd, a repülőtér környéki teljes parkolókapacitás ezzel mintegy 7000 férőhelyre emelkedik. Az épület földszintjén kapnak majd helyet az autóbérlő cégek, a parkolóházban elektromos autók töltését szolgáló állomások is lesznek.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója az ünnepségen azt mondta, 2013 óta megduplázódott a parkoló autók száma, és éves szinten közel egymillió autó parkol a repülőtéren, ezért is fontos, hogy növeljék a kapacitást.

A parkolóház első emeletén XXL-méretű parkolókat alakítanak ki, két szint csak rövid távú, másik kettő pedig csak hosszú távú parkolóként üzemel majd

Eddig a hosszú távú parkolókat fejlesztették, mintegy 4500 helyet adtak át, most a rövid távú parkolókapacitást is bővítik a parkolóház építésével, amelynek bekerülési költsége 40 millió euró, mintegy 13 milliárd forint.

Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi vezetője azt hangsúlyozta, hogy a parkoló épületét az indulási és érkezési szinttel is modern utashidak kötik majd össze, a buszoknak a szálloda felőli oldalon saját parkolót építenek ki.