Meglepő eredményt hozott a legnagyobb szabású hazai téligumi-teszt

2018.11.27. 13:00

Már hetedszer rendeztek nagy hazai téligumi-tesztet a Hungaroringen. Ezúttal minden eddiginél több, 25+1 abroncsot vizsgáltak, az eredmények nagyon tanulságosak.

A Nonstopgumi.hu és az Autónavigátor.hu hetedik alkalommal rendezte meg közös téligumi-tesztjét a Hungaroringen. A legnagyobb szabású hazai összevetésen a legnépszerűbb, 205/55 R16 méretben mérkőztek az abroncsok a mogyoródi tanpályán.

A 25+1 tesztelt gumi között 16 új, egy használt téli és egy használt nyári, valamint 6 négy évszakos abroncs szerepelt. A plusz egy abroncs egy futózott téli gumi volt. A tanpályán száraz és nedves aszfalton, valamint a jéghez hasonló tapadási tényezőjű nedves műgyantán zajlottak a mérések, az eredményeket tizedméteres pontosságú GPS-alapú műszerek adták.

A mezőny idén viszonylag egyben van annak tekintetében, hogy a dobogós helyeken álló abroncsok közel azonos összesített eredményt értek el, de nem találtak olyan abroncsmodellt, ami minden versenyszámban a dobogón vagy annak közelében végzett volna.

A magyar átlagos téli útviszonyoknak megfelelően a száraz, nedves és jeges aszfalton mért fékutakat, illetve a jeges úton mért kapaszkodást 20-20 százalékos, a kopást 10 százalékos, míg a zajszintet és a gördülési ellenállást 5-5 százalékos súlyozással értékelve a hazai teszt az alábbi sorrendet eredményezte: