A lehető legrosszabb eredménnyel zárt az Euro NCAP töréstesztjén a sok-sok éve változatlan műszaki tartalommal kínált Fiat Panda. A konszern másik autóját, a Jeep Wranglert is lepontozták.

Noha már többéves konstrukció, a Fiat még mindig árulja új autóként a Pandát, az Euro NCAP legutóbbi tesztjén pedig – kíváncsiságból – a kisautót is összetörték.

Kiábrándító eredménnyel: az autó minden idők legrosszabb eredményével zárt, nulla csillagot kapott a szervezettől. Erre persze magyarázat, hogy amikor a Pandát kifejlesztették, még teljesen más előírások voltak érvényben.

Forrás: Euro NCAP

Az Euro NCAP nem először szúrt oda hasonló módon a Fiatnak, egy évvel ezelőtt a szintén évek óta változatlan műszaki tartalommal kínált Puntót tesztelték, és az is nulla csillagot kapott.

A kisautók sorsát a modern előírások, azaz a vezetéstámogató rendszerek hiánya pecsételte meg. Mivel ilyenek egyáltalán nem elérhetőek náluk, nulla pontot kaptak ebben az értékelésben, és ez nullázta le az egész eredményüket.

A konszern egy másik autója is megkapta a magáét, ez pedig a Jeep Wrangler. Noha ez a Puntóval és Pandával ellentétben új autó, csak a biztonsági öv bekötésére figyelmeztető jelzéssel és sebességkorlátozóval büszkélkedhet, amivel nem versenyképes a konkurensei között. Az Euro NCAP a Wranglert egy csillaggal jutalmazta a vezetéstámogató rendszerek hiánya miatt.