Nagy változás jön a magyar jogosítványnál

Vágólapra másolva!
December 29-től változnak az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolással kapcsolatos teendők - az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg. Csak technikai jellegű módosításról van szó.
Vágólapra másolva!

A szóban forgó szabályt egy, a közlekedéssel kapcsolatos korábbi jogszabályokat módosító rendelet tartalmazza - írta a Napi.hu.

A pontos szöveg a következő:

Az eredeti rendelet szerint a gépjármű vezetésére jogosító vezetői engedély megszerzéséről a vizsgaigazolás csak akkor adható ki, ha a levizsgázott személy igazolja az alapfokú iskolai végzettséget, és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást megszerezte. Ebből a két feltételből került most ki a második, de

az alapfokú iskolai végzettség - mint feltétel - továbbra is megmaradt.

Ez azonban egy másik jogszabály miatt nem jelenti azt, hogy mostantól nem kell elsősegélynyújtásból vizsgázni. Ahogy a Bpiautosok.hu portálon rámutattak,

a változás csupán annyi, hogy az igazolást elég bemutatni a közlekedési igazgatási hatóságnál a vezetői engedély igénylésekor.

A sikeres vizsga után a vizsgaigazolás megkapásának eddig is feltétele volt, amit a Közlekedési Felügyeleten kellett bemutatni. Most viszont csak a vezetői engedély kiadásának feltétele lett (Közlekedési Igazgatási Hatóságnál). Ezzel egy felesleges úttól kímélik meg a vizsgázót.

Állítólag nagyon sok megyében eddig is ez volt a gyakorlat, most jogszabályi keretek között is rögzítik.