Ezzel a szemüveggel többet nem fog unatkozni az autó hátsó ülésén

Holoride
Vágólapra másolva!
A VR technológia a valóságot sosem látott módon ötvözi a virtuális világgal utazás közben.
Vágólapra másolva!
A Holoride technológia a virtuális valóságból, a dolgok internetéből és a mesterséges intelligenciából kever élvezetes koktélt az utasoknak Forrás: Audi

Az Audi a Las Vegasi Szórakoztató Elektronikai Vásáron egy új virtuális valóság (VR) technológiával lepte meg az érdeklődőket. A Holoride nevű rendszer nagy újdonsága, hogy a szemüvegben látható

virtuális eseményeket összeköti az autó mozgási adataival.

Ráadásul minden, ami a valóságban az autóval és az autó környezetében történik, valamilyen formában megjelenik a szemüvegben látható virtuális valóságban is.

A valós idejű fizikai visszacsatolás a technológia lényegét jelenti. Mivel a filmekkel ellentétben a játékoknak nincsenek időbeli korlátai, megoldható, hogy egy adott pálya vagy szint pontosan annyi ideig tartson, ameddig az utazás Forrás: Audi

Ha például az autó jobbra fordul, megáll, vagy gyorsít, esetleg lassít, amikor a játékban lévő, minket szállító űrhajó is pontosan ezt fogja tenni, szinte késedelem nélkül. A közlekedési lámpák, kereszteződések ellenőrzési pontok speciális zónák lehetnek a virtuális világban, a zebrán átkelő gyalogosok meg cuki kis madárrá válhatnak - minden az adott játék fejlesztőinek fantáziájától függ.

Az azonnal lekövetett mozgásoknak nem csak az a nagy előnye, hogy a játék élethűbbnek, élvezetesebbnek tűnik, hanem az is, hogy

a szemüveget viselő utas nem fog megbetegedni,

nem lesz rosszul, mivel a teste pontosan azokat az erőket érzékeli, amit a szeme által észlelt mozgások alapján az agya szerint érzékelnie kell.

Nem csak játékra jó

Az Audi hisz benne, hogy a technológia a játékon kívül tanulásra vagy akár gyógyításra is használható, ugyanis képes megszűntetni azokat rosszullétet okozó tüneteket, amelyek egyes utasoknál akkor szoktak fellépni, ha utazás közben kétdimenziós tevékenységet (olvasás, filmnézés, gépelés, stb.) folytatnak.

Sokan nem tudnak menet közben olvasni, gépelni, filmet nézni a hátsó ülésen, mert rosszul lesznek Forrás: Audi

A Holoride-dal nincs két egyforma virtuális tartalom, mivel

a szemüvegben látható világ alkalmazkodik az út típusához, a vezetési stílushoz és a környezethez is.

Az Audi szerint később, amikor az okosvárosokból és a hálózatba kapcsolt autókból is érkeznek majd adatok, a virtuális élmény még lenyűgözőbbé, gazdagabbá válhat.

Az új VR technológiát már két éve fejlesztik, de csak most jutott el olyan szintre, hogy meg merték mutatni a nagyközönségnek. Az Audi ezzel foglalkozó leányvállalata, a Holoride kész arra, hogy más autógyártókkal, játékfejlesztő cégekkel is együttműködjön, hiszen közös érdek, hogy minél hamarabb minél többféle szoftver jelenjen meg a platformra.