Egy londoni reptéren hamarosan már a parkolást is a gépekre bízhatjuk.

Stan egy "áldozatával"Forrás: Stanley Robotics

A London közelében fekvő Gatwick repülőtér hamarosan elkezdi egy új parkolási rendszer tesztelését, amely azért különleges, mert önvezető robotok viszik a helyükre az autókat a parkolóban. A rendszer nagy előnye, hogy így sokkal több autót tudnak majd ugyanakkora helyen elhelyezni, mert szorosan egymás mellé rendezhetik őket (ugyanis nem kell az ajtónyitásnak helyet hagyni), és arra sem kell számítani, hogy ügyetlen emberek fognak kiállni velük.

Gatwickben úgy számolnak, hogy a parkolóban a meglévő 170 helyből 270-et tudnak létrehozni. A rendszer használóinak csak annyi a dolga, hogy egy kabinba álljanak be az autójukkal, ahonnét a robot tovább tudja szállítani azt a szabadtéri parkolóba. Stan még azt is tudja, hogy a különböző autók gazdái melyik járattal térnek vissza Gatwickbe, így az autóikat már időben kiszedheti a tömegből, és felkészítheti a visszaadásra.

A kerekeknél emeli fel az autótForrás: Stanley Robotics

A Stanley Robotics parkoló robotját augusztustól kezdve fogják három hónapig tesztelni, a repülőtérnek addig kell eltávolítania minden akadályt (lámpaoszlopok, kerítések, stb.) a robotok útjából, és az aszfalthibákat is addig kell kijavítani.