A Karoq-nál kisebb Kamiq SUV egy hónap múlva mutatkozik be a Genfi Autószalonon.

A kerekek a szériaautón azért kisebbek lesznek, de a karosszéria így fog kinézniForrás: Skoda

A tavaly tavasszal bemutatott Skoda Vision X tanulmányautó szériaváltozata Kamiq néven érkezik a piacra 2019 második felében. A fura név a Kanada és Grönland területén élő Inuit bennszülöttek nyelvén azt jelenti, hogy olyan, mint egy második bőr: minden körülmények között jól áll a viselőjének.

Fényszórói miatt sötétben össze lehet majd keverni a Citroën C3 Aircross-szalForrás: Skoda

A Skoda két hivatalos rajzot is kiadott a márciusi világpremier előtt, amelyekből kiderült, hogy a Vision X kettéosztott fényszórói, melyekben a felső rész csak egy LED-es nappali fény, megmaradtak a végleges autón is. Szintén első lesz a Skodák között abban a Kamiq, hogy megkapja az Audikról ismert menő, futófényes irányjelzőket, és az embléma helyett betűkkel kiírt hátsó márkajelzést

A Dusternél közel 10 centivel rövidebb lesz a KamiqForrás: Skoda

A Vision X tanulmány hosszúsága 4255, szélessége 1807, magassága 1537, tengelytávja pedig 2645 mm, csomagterének térfogata 380 liter volt, vélhetően a Kamiq adatai nem sokban térnek majd el ettől.

Minden Skoda SUV neve Q-ra végződikForrás: Skoda

Várhatóan sokféle turbómotorral lesz kapható a cseh gyártó harmadik SUV modellje, a belépő benzines (1.0 TSI) 95 lóerős, az 1.5 TSI csúcsmotor 150 lóerős lesz. Egyetlen dízelként az 1,6-os TDI áll majd rendelkezésre, de elképzelhető, hogy a takarékosságra vágyók CNG üzemre átalakított turbómotort is rendelhetnek majd. Nagy kérdés, hogy a Vision X kardán nélküli, hátsó villanymotorral megvalósított összkerékhajtása és 48 V-os hibrid technológiája megjelenik-e szériagyártásban.

A 2018-as Vision X tanulmány formája nem sokat változik, amíg Kamiq lesz belőle, de kilincseket azért kapni fogForrás: Skoda

A már nem gyártott Skoda Yeti utóda, a Volkswagen T-Cross és a Seat Arona testvérmodellje nagy sikernek ígérkezik, mivel mind a cseh márka, mind a kis SUV-ok népszerűsége sosem látott magasságokban szárnyal.