Fontos dolog derült ki a magyar műszaki vizsgáról, itt a hivatalos reakció

Vágólapra másolva!
Sokan csak lehúzásnak, illetve pletykának tartották az érintésvédelmi jegyzőkönyvről szóló híreket. A fő kérdést most hivatalos válasz tisztázta, ám egyúttal újabb kérdőjelek is keletkeztek.
Vágólapra másolva!

Érintésvédelmi jegyzőkönyvet kérnek a zöld rendszámos autók gazdáitól a műszaki vizsgáztatók - írta az Origo múlt héten a Vezess.hu alapján. A hitetlenkedő, felháborodott reakciók miatt a portál most hivatalos válaszokért a szakminisztériumhoz fordult.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérum válasza szerint

A jogalapot illetően az ITM úgy fogalmazott,

Ám az érintésvédelmi vizsgálat helyszíni elvégzésének személyi és műszaki feltételei többnyire nem is adottak az időszakos műszaki vizsgálaton. Az időszakos vizsgálat technológiája - a minisztérium alapján - "nem tartalmazza az érintésvédelmi vizsgálatot, a vizsgabiztosok jellemzően nem rendelkeznek az ahhoz szükséges szakmai végzettséggel és eszközökkel."

Vagyis a szükséges érintésvizsgálatot előzetesen "valahol" el kell végeztetni, ez tehát nem a vizsgáztatók dolga, ők csak megnézik a vizsgálati dokumentumot.

A gyakorlat alapján viszont egyes vizsgaállomások kérik az érintésvédelmi papírt, mások viszont nem, van, ahol enélkül is átmegy az autó a műszakin.

Az sem egyértelmű, ki készítheti el a dokumentációt, mi alapján és mi van benne, mennyibe kerül,

ráadásul erről - hivatalosan - senki semmilyen információt nem adott át ezzel kapcsolatban az autósoknak.