Fontos dolog derült ki a magyar műszaki vizsgáról, itt a hivatalos reakció

2019.02.05. 15:35

Sokan csak lehúzásnak, illetve pletykának tartották az érintésvédelmi jegyzőkönyvről szóló híreket. A fő kérdést most hivatalos válasz tisztázta, ám egyúttal újabb kérdőjelek is keletkeztek.

Érintésvédelmi jegyzőkönyvet kérnek a zöld rendszámos autók gazdáitól a műszaki vizsgáztatók - írta az Origo múlt héten a Vezess.hu alapján. A hitetlenkedő, felháborodott reakciók miatt a portál most hivatalos válaszokért a szakminisztériumhoz fordult.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérum válasza szerint kell kérniük érintésvédelmi jegyzőkönyvet a műszaki vizsgát végzőknek."

A jogalapot illetően az ITM úgy fogalmazott, a villamos berendezéssel felszerelt járműnek minden időszakos műszaki vizsgálat során meg kell felelnie a vonatkozó érintésvédelmi előírásoknak; a megfelelést azonban a vizsgabiztosnak nem személyesen kell ellenőriznie, hanem arról egy feljogosított személy által kiadott vizsgálati dokumentum alapján kell meggyőződnie."

Ám az érintésvédelmi vizsgálat helyszíni elvégzésének személyi és műszaki feltételei többnyire nem is adottak az időszakos műszaki vizsgálaton. Az időszakos vizsgálat technológiája - a minisztérium alapján - "nem tartalmazza az érintésvédelmi vizsgálatot, a vizsgabiztosok jellemzően nem rendelkeznek az ahhoz szükséges szakmai végzettséggel és eszközökkel."

Vagyis a szükséges érintésvizsgálatot előzetesen "valahol" el kell végeztetni, ez tehát nem a vizsgáztatók dolga, ők csak megnézik a vizsgálati dokumentumot. A gyakorlat alapján viszont egyes vizsgaállomások kérik az érintésvédelmi papírt, mások viszont nem, van, ahol enélkül is átmegy az autó a műszakin.

Az sem egyértelmű, ki készítheti el a dokumentációt, mi alapján és mi van benne, mennyibe kerül, ráadásul erről - hivatalosan - senki semmilyen információt nem adott át ezzel kapcsolatban az autósoknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK