Szabad használtan dízelt venni? Ez ma a legnagyobb dilemma

2019.02.06. 18:07

Teljesen érthető, hogy annak, aki nem napi szinten foglalkozik autós kérdésekkel, nehéz tájékozódni a szenzációhajhász szalagcímek, a horror javítási történetek és népi bölcsességek háromszögében. Ideje tisztázni tehát: érdemes most még dízelt venni használtan, vagy sem? Használtautó-szakértőnk elemzése. 

Aki erre a kérdésre egyébként azonnal merészel egyértelmű választ adni, arról nyugodtan kijelenthetjük, hogy autópiaci kuruzsló. Nincs ugyanis bevett és mindenki számára alkalmazható formula. Ebben a cikkben egyetlen kiszemelt ár- és járműkategórián keresztül szeretném bemutatni, hogy hogyan tud ma jól járni az, aki nem ül fel a féligazságok és évtizedes berögződések vonatára.

2011-ben az európai uniós piacon 55,7 százalékos volt az újautó-eladásokban a dízelek aránya (tavaly év végére ez már 34,7 százalékra zsugorodott), akkoriban Magyarországon is elérte a 46 százalékot. Ez most látszik is a használtpiaci-kínálatonForrás: Shutterstock

Az árkategória legyen 3 millió, ennyiért már lehet tisztességes és lekövethető használt autót venni, méretben pedig a klasszikus alsó-középkategóriát célozzuk be. E felett a dízel eleve nagyon túlsúlyos, az egyterűekben szinte egyeduralkodó, a SUV-okban pláne, kisautóknál viszont csak nagyon indokolt esetben van értelme.

Újabb érv az itthoni autók mellett: az egyelőre tesztüzemben működő Jármű Szolgáltatási Platformon (JSZP) ingyenesen lekérdezhető az autók előélete, mindenekelőtt futásteljesítményeForrás: Origo

Vegyük ki a szórásból a külföldről tömegével érkező, jellemzően áfacsalt, masszívan tekert, ex-területiképviselős dízeleket, ezek ugyanis súlyosan torzítanák a képet (és hozzájárulnak a méregdrága javításokról keringő történetekhez). A benzines behozott autóknál sem sokkal rózsásabb a helyzet, egyetlen okból mégis benne hagynám őket a példában, erre később visszatérek.

Benzinest, magánszemélytől. Ja, hogy olyan nincs?

Ott tartunk tehát, hogy 3 milliós büdzséből szeretnénk venni egy normális használt autót a Golf/Astra/Focus kategóriában. Közepesen tudatos vásárlóként törekszünk arra, hogy lekövethető és lehetőleg itthoni legyen, vezetett szervizkönyvvel. Mit fogunk tapasztalni? Dízellel tele a piac, mégis, mindenki benzinesről beszél. Ez a "titkos" tipp.

Nyilván nem olyan egyszerűek a mai közös nyomócsöves, részecskeszűrős gépek, mint a régi szívódízelek. De ne feledjük, a méretcsökkentés korszakának turbós benzinesei is kényes szerkezetekForrás: Shutterstock

Lassan minden háziasszony levegővétel nélkül vissza tudja mondani, hogy csalószoftveres a dízel, kitiltják a nagyvárosokból, drága javítani, tilos ilyet venni. Ezzel a figyelem és a kereslet masszívan eltolódik a benzinesek irányába. Igen ám, de a céges, flottás, vagyis lekövethető, tiszta eredetű autók bizony 70-80%-ban ebben a kategóriában is inkább dízelek.

A Használtautó.hu oldal statisztikái szerint 2012-ben még az érdeklődők kétharmada gázolajos autókra szűrt, tavaly viszont már csak a harmaduk volt kíváncsi rájukFotó: Csudai Sándor - Origo

Erre rögtön jön persze a felvetés, hogy magánembertől lenne jó használt autót venni. Sok sikert hozzá! Nincs Magyarországon értékelhető mennyiségű, olyan anyagi lehetőségekkel rendelkező magánszemély, aki újonnan 6-7 millióba kerülő autókat 3-5 évesen belátható kilométerekkel az újkori ár 40-45%-áért dobna piacra.

Pont a botrányba keveredett VW-nél tiszta a kép

Lássuk, hogy típus szerint milyen alternatíváink vannak! Ha a német modellekkel kezdünk, akkor gyönyörűen kirajzolódik a cikk apropója, a trend, aminek döntés előtt el kellene gondolkodtatnia mindenkit. Volkswagen-csoportos autókból kiindulva TSI és TDI, vagyis az érzékeny motor hírében álló, direktbefecskendezéses, turbós benzines és jól bevált dízel áll egymással szemben. A piac mégis a benzinest értékeli.

Paradox helyzet: bár rendszerint többet futnak a dízelek, ugyanazért a pénzért hetes Golfból TDI-t lehet megkíméltebben találni. Példáinknál direkt maradtunk prémium helyett a tömegmárkáknálForrás: Volkswagen

Pénzkeretünkből kései, 2012-es VI-os Golfok 1.2-es verzió között nézelődhetünk, ha nem akarunk sokkal a 100 ezres kilométerhatár fölé menni, vagy pedig 200 ezerhez közel 2014-es VII-esek kelletik magukat, 1.4 TSI-vel. Mindkét esetben nagyon benne van a pakliban egy hamarosan bekövetkező komolyabb kiadás. A sokat emlegetett lendkerék például a benzinesekben is drágán cserélhető, vezérműlánc-bajokról és egyebekről nem is beszélve. De mit tapasztalunk dízelügyben?

Ezeket a modelleket is érintette a VW-botrány. Magyarországon a konszern EA189-es motorú autói közül 35-40 ezret fog érinteni a visszahívásForrás: Volkswagen

2015-ös VII-es Golfok 150 ezer körüli kilométerekkel simán kijönnek a büdzsénkből, első gazdától és vezetett szervizkönyvvel. Igen, kelleni fog lassan egy részecskeszűrő, igen, itt is lesz egy lendkerék csere, igen, lehet baja a porlasztónak. Normális használat és szerviz mellett ugyanakkor ezek a motorok sokat elmennek. Adott pénzből fiatalabb, lényegesen alacsonyabb fogyasztású, összességében frissebb autót lehet venni.

Focusok és Astrák, a hazai piac sztárjai

Mi újság a Fordnál? Azt, hogy a szívó benzines 1.6-os egy igazi örökéletű, alacsony karbantartású igavonó, lassan mindenki tudja. Keresik is, veszettül. Mi jön ki 3 millió körül? 2012-es autó, ha 150 ezer alatti kilométerekkel keresünk. A 2014-esek vagy ennél fiatalabbak 200 ezer körüli futással lesznek. A szintén nyűgös motor hírében álló 1.0 Ecoboost benzinesek pedig nem túl népszerűek.

A Focus példája is mutatja: a dízelek lényegesen jobban, képességeikhez illően mozgatják a modern kompaktokat, mint a drágább, szomjasabb, de igénytelenebb szívó benzinesek. Valamit valamiértForrás: Ford

Viszont a remek és elterjedt 1.6 TDCi-vel tele a net. 3 millióból válogatni lehet kifejezetten keveset futott, 2014-2015-ös, magasan felszerelt autókból. Két-három évjárattal fiatalabbak jönnek ki abból a pénzből, amiből 7 éves, alapkivitel-közeli, benzines Focusokat kínálnak. A fogyasztás itt is összehasonlíthatatlanul kedvezőbb.

Már 515 ezer Opel fut a magyar utakon, ez a legnépszerűbb hazai márka. Elődeihez képest azonban szűkebb a választék a formás, de nem éppen pehelysúlyú J-AstrábólForrás: Opel

Astra? Na, ez már egy bonyolultabb kérdés. El van árasztva jelenleg a piac egy nagyobb flottányi, magyar olajipari vállalattól származó autóval, ami letörte az árakat. A megbízható, egyszerű szívó 1.6-osokat 3 évesen meg lehet szerezni 130 ezer körüli kilométerekkel 3 millióért. Az Opel dízeljeivel az átlagosnál kicsit több a baj, ebben az esetben mindenképpen a benzines autók közül szemeznék. 

Cikkünk folytatódik japán, koreai és olasz modellekkel. Kérjük, lapozzon!

Előző
  • 1
  • 2
Következő