Autóvásárlást tervez a közeljövőben? Ezeket vegye figyelembe

2019.02.15. 08:58

Tavasz közeledtével egyre többen érzik úgy, autóba pattannának, hogy távoli tájak friss levegőjével töltekezzenek. Igen ám, de mit tegyen az ember, ha nincs autója, vagy épp elérkezett az ideje a gépjármű cseréjének? Számba vettük a vásárlás főbb szempontjait.

A megfelelő márka megtalálásához először osztályt célszerű választani. Prémium autót, népautót, esetleg olcsóbb osztályt. Ha ez eldőlt, kis böngészéssel az interneten érdemes utánajárni, melyik autónak, milyen esetleges hibái vannak.

Milyen kategóriájú autót válasszunk?

Családos vevőként családi autót tanácsos választani, ugyanis a nagyobb magasságnak hála könnyebb lesz a gyermekekkel bírni. Felszereltségben határ a csillagos ég, de jól jöhet a bőrülés, hiszen ezt könnyebb takarítani, valamint hasznos lehet valamilyen plusz beltéri világítás és állófűtés is a gyermekeknek – tanácsolja egy szakértő.
A fiatalabb nemzedék többnyire a sportos autókat kedveli, ők engednek a kísértésnek, többet szánnak kocsira. Mindezt csak azért, hogy jól nézzen ki, esetleg erősebb legyen a meghajtás. Autóválasztáskor érdemes a könnyű szerelhetőséget figyelembe venni. Bizonyára sokan tudják, mely gyártók azok, akiknek az alkatrész-ellátásából nincs hiány. Általában a szerelők is ismerik ezeket az autókat kívül-belül.

A fiatalok többsége a sportos autókat részesíti előnybenForrás: Porsche


Az üzletemberek csoportjában a kényelem és megbízhatóság az elsődleges szempont. Mivel ezek az autók megannyi elektronikus alkatrésszel vannak ellátva, és nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, ezért egy meghibásodásnál, amit a jármű agya" már veszélyesnek ítél meg, egyszerűen leáll az autó. Nem indul be és szerelőt kell hívni. Kellemetlen ez egy üzletember számára, mikor épp fontos tárgyalásra siet. Ezért ennél az esetnél általában az utolsó pár év statisztikáit érdemes figyelembe venni az autó választásánál.

Elegancia és összkomfort: az üzletemberek fontos szempontjai autóvásárláskorFotó: Zirig Árpád


Összességében elmondható, bármilyen autót is vásárolunk, nem azért lesz hosszú az élettartama, mert az jó vagy rossz, sokkal inkább a törődés az, ami erre rásegít. Ne sajnáljuk a pénzt, vásároljunk minőségi kenőanyagokat és alkatrészeket! – véli egy szakember.

Dízel vagy benzines?

A legtöbb sofőr számára evidens, dízelüzemű autót csak akkor éri meg vásárolni, ha évente minimum 20 000 km-t gurul a jármű, ugyanis ezek az autók sokkal érzékenyebbek a rövidebb utakra – állítja több autószerelő. Hidegindításkor ezek a motorok sokkal nagyobb korom kibocsátással rendelkeznek, mint benzines társaik. A szigorú károsanyag-kibocsátás végett, ennek a kipufogógáznak egy részét visszavezetik a szívórendszerbe, ami hideg motornál nagyon könnyen lerakodik a szelepekre, későbbiekben óriási gondot okozva.

Az autómotor kiválasztásakor figyelembe kell venni vezetési szokásainkatForrás: Opel

Mint minden motornak, a benzinmotornak is vannak hibái. Leggyakrabban a gyújtótekercs adja meg magát. Ezen motorok érzékenyebbek a turbóhibákra is. Viszont az ezzel kapcsolatos gondokat elkerülhetjük a gyakori olajcserékkel és időben elvégzett karbantartásokkal.

A közelmúltban a kormány pályázat keretein belül támogatta az elektromos autók vásárlását is. Erről bővebben itt írtunk korábban.

Megengedhetjük-e magunknak a kiválasztott autót?

Az autóvásárláskor egyik leggyakrabban elkövetett hiba, hogy sokan nem is igazán maguknak vesznek autót, hanem a szomszédoknak, hogy lássák, milyen sikeres ember.
A legtöbben már az elején elrontják a matekot, hogy egyáltalán megengedhetik-e maguknak, hogy autót tartsanak fenn, ugyanis nem tudják kiszámolni, mennyibe kerül egy autó tényleges fenntartása. Sokan nem is gondolnak olyan költségekre, mint az autó átírási költsége, a parkolóbérlet, az autókozmetika kiadásai, illetve az autó értékvesztése. Az autóiparban dolgozók többsége úgy véli, ha 3-6 havi nettó keresete fölött költ valaki autóra, akkor az olyan autót vesz, amit nem engedhet meg magának.

Mérjük fel körültekintően, milyen autót engedhetünk meg magunknak!Forrás: Origo

Az autóvásárláskor legfontosabb szempont tehát a szélsörű tájékozódás és a reális igények kielégítése. Merjünk kérdezni, és utánaolvasni a bennünket érintő témáknak!

A rovat tippje (X)
Ha fejfájást okoznak az autóvásárláskor felmerülő kiadások, akkor van már erre gyors és könnyű megoldás, a Provident útravaló kölcsön!