Érdekes dolog derült ki a magyar rendszámokról

autó kocsi rendszámtábla
rendszám
Vágólapra másolva!
Miközben rohamos ütemben fogyott a P, majd nyár közepétől az R kezdőbetűs sorozat, tavaly egy másik rekord is megdőlt: minden eddiginél többen vásároltak egyedi azonosítót, súlyos százezrekért.
Vágólapra másolva!

2018-ban több mint 155 ezer használt autót hoztak be külföldről, és a (kisteherautókkal együtt) még ennél is valamivel többet adtak el a hazai szalonokban.

Így a július végén bevezetett R kezdőbetűs rendszámok is gyors ütemben fogynak,

várhatóan még 2019 vége előtt elkezdik kiadni a következő, S-es sorozatot. Összesen 6-7 év lehet a mostani rendszerben.

2015-re még csak az M kezdőbetűs rendszámok futottak ki, azóta jócskán felgyorsult a kiadás üteme Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Ez azonban nem akadályoz meg sokakat abban, hogy az átfogó csere előtt talán utoljára különleges azonosítót kérjenek. A Vezess.hu kérdésre a Belügyminisztérium elárulta, hogy 1618 esetben igényeltek és kaptak az autósok egyénileg kiválasztott három betű, három számos rendszámot, ilyen lehetne például a legizmosabb győri Audi kupéra a TTR-400.

Az ilyen esetekben 112 ezer forintot kell fizetni, de létezik egy jóval drágább alternatíva is:

az egyedi, szabadabban kombinálható azonosító, 435 ezerért.

Maradva a fenti példánál, a COUPE-1 tábla kerülhetne így az Audi orrára vagy farára, bár a szolgáltatásért tavaly fizető 181 tulajdonos inkább saját becenevét, vagy más frappáns szöveget préseltetett a fémtáblákra.

Több mint 400 ezer forint az egyedi rendszám. Legalább az első három karakternek betűnek, az utolsó egynek pedig számnak kell lennie Forrás: Platesmania.com

Mindenesetre az egyedi és az egyéni rendszámokból összesen 260,7 millió forint folyt be az államkasszába,

ami rekordot jelent, holott szűkülnek a variációs lehetőségek.

Korábban kiadott, de rég megsemmisített betű-szám kombinációkat sosem adnak ki újra, és tiltólistán vannak a közrendbe vagy közerkölcsbe ütköző szavak vagy rövidítések is.

A régi, két betű, négy számos rendszámok történetét jubileumi cikkünkből ismerheti meg.