Íme, a világ leggyorsabb terepjárója, amihez egy benzinkút sem árt

Vágólapra másolva!
A britek visszavágtak az olaszoknak, újra övék a kétes dicsőséggel járó cím.
Vágólapra másolva!
Forrás: Bentley

Három éve a Bentley azzal reklámozta első szabadidő-autóját, a Bentaygát, hogy a világ legerősebb SUV-ja, mivel a végsebessége 301 km/óra volt.

A rekord rövid életű volt, mert a 2018-ban érkezett Lamborghini Urus már 305 km/órával tudott menni. Természetesen a Bentley ezt nem nézte jó szemmel, ezért megalkotta a Bentayga még erősebb változatát, az új Speedet, aminek

már 306 km/óra a végsebessége.

Forrás: Bentley

A 2491 kg-ot nyomó Speedben ugyanaz a hatliteres, W12-es biturbó benzinmotor van, mint az alapváltozatban, csak a teljesítményét megemelték 608-ról 636 lóerőre (a nyomaték maradt 900 Nm).

Az Urus csak 2,2 tonnát nyom, és a motorja is csak négyliteres, viszont 650 lóerőt tud leadni 850 Nm mellett. Igaz, hogy

a végsebességben egy hajszállal alul maradt az olasz, de gyorsulásban még mindig ő a SUV-ok királya:

3,6 másodpercre van szüksége a 100 km/órához, míg a Bentayga Speednek 0,3 másodperccel többre. Egyébként a két luxus SUV azonos alapokon nyugszik, ami nem csoda, mivel mindkét márka a Volkswagen-konszern része.

Forrás: Bentley

Arról sajnos nem szólnak a hírek, hogy a végsebesség környékén a Bentayga Speed mennyit fogyaszt, de

nem lennénk meglepve, ha 200 km-t sem tudna megtenni egy teli tanknyi, azaz 85 liter üzemanyaggal.

A régi, híresen optimista NEDC szabvány szerint egyébként a gyár által megadott átlagfogyasztás 13,2 liter, de ezt valószínűleg csak lejtőn, hátszéllel képes produkálni.

Forrás: Bentley

Angliában

a Speed 185 ezer fontba (67 millió forintba) kerül,

vagyis 20 ezer fonttal (7 millió forint) drágább a normál Bentaygnál. A magasabb árért nem csak 28 lóerőt, hanem áthangolt motort, váltót, és légrugós felfüggesztést, nagyobb, 22 colos felniket, sötétített hátsó lámpákat, ércesebben szóló kipufogót és sportosabb hangulatú, Alcantara kárpitozást is kap a szerencsés vevő.