Kívülről nem látszik ezen a Minin, hogy miért kerül 28 millióba

2019.02.16. 10:55

Limitált szériás gyártásba kerül az eredeti kisautó új, izgalmas változata.

A vevő hat eredeti szín közül választhatForrás: Swindon Powertrain

Egy kis brit cég, a Swindon Powertrain illő módon emlékezett meg a Mini 60. születésnapjáról. Elkészítették ugyanis mindenki kedvenc kisautójának a 21. századhoz illő, zéró emissziós változatát.

Ideális városi autó, alig hosszabb 3 méternélForrás: Swindon Powertrain

A Swind E Classic Minit egy 110 lóerős villanymotor hajtja, így nem meglepő, hogy a kiskocsi jóval fürgébb a benzinmotoros eredetinél: 9,2 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100-ra. A végsebesség viszont csak 130 km/óra, az akkumulátorok kímélése érdekében.

Az elektromos hajtás a cég saját fejlesztéseForrás: Swindon Powertrain

A padlóba rejtett 24 kilowattórás lítium-ion akkumulátor kielégítő, 200 kilométeres hatótávot biztosít. Ahogy egy korszerű villanyautótól elvárható, a fékrendszer képes visszatermelni áramot.

Ha nem lenne ott a töltő, ez a kép 60 éve is készülhetett volnaForrás: Swindon Powertrain

Ami meglepő, hogy a Swind E Classic Mini mindössze 80 kilóval nehezebb a benzinmotoros eredetinél, a tömege 720 kg. Nemcsak tisztább és fürgébb, hanem praktikusabb is az eredetinél az elektromos Mini: mivel a tankot kivették belőle, a csomagtartó 200 literesre nőtt

Csak mérsékelten modernizálták a műszerfalatForrás: Swindon Powertrain

Belül a padlófűtés a legérdekesebb újdonság, de a fűtött bőrüléses és a fűtött első-hátsó szélvédő is említést érdemel, ezekkel télen is használható az autó. Szériafelszereltségként USB-csatlakozókat is beépítenek, a szervokormányért, a légkondicionálóért és a navigációért azonban felárat kérnek.

A hátsó sarokra tették a töltő csatlakozót. Mivel viszonylag kis kapacitású az akkumulátor, a teljes feltöltéséhez 4 óra is elégForrás: Swindon Powertrain

Ez csak azért meglepő, mert az autó elképesztően sokba kerül: az alapára 79 ezer font, azaz 28,5 millió forint. A vevő hat szín közül választhat, és azt is eldöntheti, hogy jobb- vagy balkormányosként kéri a villany-Minit, amiből egyébként 100 példány legyártását tervezik.

A BMW által gyártott modern Mini elektromos változata szintén idén mutatkozik be, várhatóan jóval szerényebb árral.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK