Ezt az új, szuperolcsó Citroënt jogosítvány nélkül is lehet vezetni

2019.02.19. 19:01

A franciák egy apró városi koncepcióautót visznek a márciusi Genfi Autószalonra.

Forrás: Citroën

Az Ami One egy kétüléses, elektromos hajtású mopedautó, ami megfelel az európai követelményeknek: a szélessége kevesebb mint 1,5 méter, a végsebessége 45 km/óra, a tömege pedig csak 425 kg. Több európai országban jogosítvány nélkül vagy segédmotoros jogosítvánnyal lehetne vezetni (a tömege akkumulátor nélkül nem haladja meg a 350 kilót).

Forrás: Citroën

A Smart Fortwo-nál is rövidebb, 2,5 méter hosszú, kétüléses autócska fordulókörének átmérője mindössze 8 méter, ezért szinte bárhol képes megfordulni. A 100 kilométeres hatótávolságot adó lítium-ion akkumulátor a kocsi padlójában kapott helyet, ami alacsony súlypontot és jó kezelhetőséget garantál.

Forrás: Citroën

A Citroën elsősorban azoknak a 30 alatti fiataloknak szánja a minit, akik már nem szeretnének autót birtokolni, de néha szükségük van egy négykerekű járműre. A tartós anyagokból megépített, olcsón gyártható Ami One elsősorban az autómegosztó szolgáltatások kedvelt járműve lehetne, ha gyártásba kerülne. Erre van is esély, ha tényleg gyártani kezdik, akkor olcsón fogják adni - ígérik.

Forrás: Citroën

A tervezők a lehető legegyszerűbb felépítésre törekedtek, ezért mind a négy oldalon azonos karosszériaelemek és küszöbök vannak, a két lökhárítón kívül a két ajtó is felcserélhető egymással (a vezetőé visszafelé nyílik), kívülről nyitható csomagtartó nincs, az utasülés nem mozgatható.

Forrás: Citroën

A 18 colos kerekeket befogadó kerékjáratok formája is megegyezik mind a négy keréknél, a márka és típusjelzés-feliratok matricák, a hátsó lámpákban mindössze 2-2 LED világít.

Forrás: Citroën

Belül nincs hagyományos műszerfal vagy navigáció, a tulajdonos okostelefonjáról tükrözi ki a képet az érintőképernyőre, sőt, a Head Up Display-re is, természetesen hangutasításokkal is elboldogul az Ami One. Az ablakokat és a vászontetőt kézzel kell mozgatni, akárcsak a régi Kacsában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK