Bemutatkozott az új középmotoros modell, az F8 Tributo. A 720 lóerős V8-assal 8 másodpercen belül gyorsul fel 200 km/órára.

A 4,61 méteres hosszhoz 1,98 méteres szélesség és mindössze 1,2 méteres magasság tartozikForrás: Ferrari

Hiába volt régen az a 2007-es, utolsó Forma-1-es bajnoki cím, a Ferrari műszaki kompetenciájához nem férhet kétség, de amióta megszakították a kapcsolatot a Pininfarina dizájnstúdióval, az autóik megjelenése sajnos egyre több kívánnivalót hagy maga után.

Az F8 Tributo neve az őt hajtó, sokszoros Év Motorja díjnyertes V8-as turbómotornak állít emléketForrás: Ferrari

Itt van például ez az új középmotoros, az F8 Tributo, amelynek arányai a 488 GTB-hez hasonlóan még mindig a pont tíz éve bemutatott, Pininfarina által tervezett 458 Italiáról származnak. Mintha nem új modellről, csak egy újabb ráncfelvarrásról lenne szó. Persze a turbómotor fokozott hűtési igénye miatt időközben a légbeömlőket megnövelték, de az összkép így is nagyon ismerős, főleg profilból.

Az 1330 kilós üres tömeg 40-nel kevesebb, mint a 488 GTB-é, de a karbonvázas McLaren 720 S még 47-tel könnyebbForrás: Ferrari

A motort láthatóvá tévő átlátszó, Lexanból készült fedél bordás kialakításán látszik, hogy a Ferrari még a legendás F40-hez is visszanyúlt, hogy valami emlékezeteset tudjon alkotni, de ezen, és a farkiképzésen is csak az izzadságszag érződik, nem pedig eredetiség és a jó ízlés. Még a négy kerek hátsó lámpát is visszahozták, hogy meglegyen a vizuális kapcsolat a „Magnum Ferrariként" ismert 1975-ös 308-as GTB-vel, de valahogy ez a lépés sem sült el tökéletesen. Persze lehet, hogy csak az én szememet bántja a négy piros LED karika.

A 720 lóerőt hétfokozatú dupla kuplungos váltó továbbítja a hátsó kerekekhez. A fényszórók mellett nyílások javították az első fékek hűtését, ezért a nagyobb teljesítmény ellenére a tárcsák nem nagyobbak, mint a régi 488 GTB esetébenForrás: Ferrari

Az orr-rész kialakítása pedig azért lett fura, mert a 488 Pista után az F8-ba is beletették a Forma-1-ből származó S-csatornát, ami állítólag sok leszorítóerőt hozott. A dizájn talán legjobban sikerült részei az arckifejezést meghatározó, Portofinóra emlékeztető vízszintes fényszórók, és a hatalmas könnyűfém felnik, amelyek csillag mintázata egy kicsit meg van csavarodva, mintha a fém meghajlott volna a kerékagy perdületétől. 

Nos, az újdonság menetteljesítményeit ismerve kis túlzással talán még ez is előfordulhat, hiszen az F8 Tributo álló helyzetből 2,9 másodperc alatt éri el a 100, 7,8 alatt a 200 km/órát, a végsebessége pedig 340 km/óra.

A karosszéria aerodinamikai hatékonysága 10 százalékkal javult a 488 GTB-hez képest, az orrban lévő S-csatorna a leszorítóerő-növekedés 15 százalékát biztosítjaForrás: Ferrari

Az üresen 1,33 tonnás, alumínium vázra épülő olasz sportkocsi hajtásáról az elődből ismert 3,9 literes dupla turbós V8-as gondoskodik, de a teljesítmény 670-ről 720 lóerőre nőtt, ami pont annyi, mint az 488 Pista, vagy a legfontosabb konkurens, a McLaren 720S esetében.

A 770 Nm-es nyomaték alacsony fordulatszámon, az alsó sebességfokozatokban nem áll teljesen rendelkezésre, hogy a feltöltött V8-as a pörgős szívómotorok lineáris erőleadását utánozza, és, hogy legyen miért belekergetni a 8000-nél kezdődő piros mezőbe a fordulatszámmérőt.

A teljesen új kabinban vékonyabb karimájú kormány fogadja a vezetőt, a rajta lévő kezelőszerveket (pl. ablaktörlő, irányjelző) teljesen áttervezték. Már az utas előtt is van egy képernyő, melyen a sebesség mellett több menetadat is megjeleníthetőForrás: Ferrari

A Forma-1-es tapasztalatokat felhasználva fejlesztették tovább a kontrollált farolást nagyban megkönnyítő tevő Side Slip Angle Control, valamint a kizárólag Race üzemmódban aktiválható, a tapadáshatáron a kezelhetőséget javító Ferrari Dynamic Enhanced elektronikus rendszereket.

A jövő heti Genfi Autószalonon bemutatkozó F8 Tributo ára várhatóan 70-80 millió forint között lesz valahol, természetesen opciók nélkül.