Meghalt az Auris, visszatért a Corolla, az ötajtós és a kombi is újra a régi névre hallgat. De ennél sokkal jobb hírekkel is szolgálhatunk az új, rögtön háromféle karosszériával érkező Toyotával kapcsolatban: nemcsak remekül néz ki és jó vezetni, hanem ebben jelenik meg a vadonatúj, 180 lóerős hibrid hajtás is.

A fejlesztéskor kiemelt szerepet kapott a vonzó megjelenés és a sportos vezethetőség. Kattintson a képre, galéria nyílik!Fotó: Gulyás Péter

Toyoda Akio, a Toyota vezérigazgatója 2014-ben jelentette be, hogy a cége nem kíván többet unalmas autókat gyártani. Akkor legyintettünk erre, de az azóta bemutatott modellek, mint például a C-HR, a Supra, a negyedik generációs Prius vagy az új RAV4 – de említhetnék a merész formájú mai Lexusokat is – bizonyítják, hogy tényleg komolyan gondolta az amúgy hobbi-autóversenyző nagyvezér a japán gyártó filozófiájának megújítását.

Az első túlnyúlás 2 centit csökkent, a hátsó ennyit nőtt, a tengelytáv és a teljes hossz 4 centivel lett nagyobbFotó: Gulyás Péter

A klasszikus, ötajtós Corolla 13 éve nincs velünk, hiszen 2006-ban az új modellt Auris névre keresztelte a Toyota, amivel a bevállalósnak szánt formára szerették volna felhívni a figyelmet. Utólag persze már egyáltalán nem tűnik izgalmasnak az első Auris vonalvezetése, mint ahogy a 2012-ben érkezett utódáé sem, amit annak idején persze szintén merésznek szántak.

A hibrid hajtás úttörője

Hogy ez a két szürke eminenciás mégis helyt állt az európai piacon olyan komoly ellenfelek ellen, mint a Golf, az Astra, a Focus, nemcsak a bizalmat ébresztő Toyota márkanévnek köszönhető, hanem annak is, hogy ezek voltak az első alsó-középkategóriás típusok Európában, amelyeket full hibrid hajtással meg lehetett venni.

A hibridek közül csak az 1,8-as ötajtósban és kombiban van lítium-ion akku, a többi nikkel-metál hidridest kapFotó: Gulyás Péter

A második Aurisban a Priusból átvett hibrid technológiát kombiként is elérhetővé tették, ami a dízelbotrány után igencsak megtolta a típus eladásait - a pesti taxisok máig áldják ezért a Toyota vezetők nevét. Viszont a flottamenedzserek és a vidéki nyugdíjasok kedvencét, a mindig Corolla néven árusított, Törökországban gyártott négyajtóst nem kínálták hibridként, de most ezen is változtatott a Toyota.

Ezt a nevet az egész világ ismeri

Újra Corollának hívják az ötajtóst és a kombit is, visszanyúlt tehát a Toyota ahhoz a névhez, ami 1966, az első generáció bemutatása óta a világ legnépszerűbb típusának számít több mint 47 millió eladott példánnyal (a 8 évvel később érkezett Golfot több mint 10 millióval veri).

A Corollát még Lukács László is beleszőtte a Tankcsapda Magzat a méhben c. lemezének egyik dalszövegébe, ami nem csoda, hiszen a világ egyik legismertebb autójáról van szó, ami mindenhol ugyanazt jelenti bő fél évszázad óta: unalmat és megbízhatóságot.

Eddig talán csak három Corollát lehetett izgalmasnak nevezni: a 80-as évek sportos hátsókerék-meghajtású kupéját, a Corolla GT-t (AE86, a képen), valamint a békalámpás WRC versenyautót (amely emlékezetes módon, a cél előtt pár száz méterrel fosztotta meg Carlos Sainz-ot a harmadik világbajnoki címétől az 1998-as Brit-ralin), valamint a 2000-es évek Corollájának kompresszoros, limitált példányszámú TS változatát.

Corolla még nem nézett ki ilyen jól

Az új Corollát már a Toyota új globális építőkészletéből (TNGA) rakták össze, vagyis műszakilag az új Priusszal és a C-HR-rel rokon. A TNGA adta szabadságot kihasználva a karosszéria arányait rendbe lehetett szedni, az új Corolla alacsonyabb és szélesebb is lett az Aurisnál, és a hossza, valamint a tengelytávja is nőtt 4 centit. Egy centivel mélyebben van a tömegközéppont, a karosszéria torziós merevségét pedig elképesztő mértékben, 60 százalékkal növelték, ami megfelelő alapot adott az elöl MacPherson, hátul többlengőkaros (a gyengébb változatokon is) futóműnek.

Merész formájú az alapáron is részben LED-es fényszóró, felárért teljesen LED-es, és a többi közlekedőt kitakaró mátrixos technológia is rendelkezésre állFotó: Gulyás Péter

Az ötajtós Corolla formája telitalálat: a sportos arányok, a szélesen terpesztő kerekek (a hátsó nyomtáv 3 centit nőtt), a széles kerékjáratok és a karakteres lámpák merész, de mégis könnyen befogadható dizájnt eredményeznek. Igaz, hogy hátulról a kettővel ezelőtti Mazda3-asra hasonlít, de ez legyen a legnagyobb baja, mert nemcsak a képeken, hanem élőben is jól mutat. A legdrágább felszereltséghez fekete tető is tartozik, amely nem győzött meg a bemutatón, de volt, akinek tetszett. Akinek nem jön be, kérje feketében az egész autót, vagy szerényebb felszereltséggel.

Kombi és négyajtós is van, akár hibridként is

A kombinál ügyeltek arra, hogy a hátsó ülésen ne legyen több a zaj, mint a négyajtósban, ami érződik isForrás: Toyota

Az Európában fejlesztett, és csak Európában kapható dögös kombi, a Touring Sport 28 centivel hosszabb a ferdehátúnál. Az 598 literes (ötajtós: 361 l) csomagtartójának a különlegessége a kétoldalt kialakított LED lámpasor, a láblendítéssel aktiválható elektromos csomagtérajtó és a megfordítható, alul vízhatlan borítású, több magasságban rögzíthető alsó tálca.

Teljesen más a négyajtós Corolla orr-részeFotó: Gulyás Péter

Harmadik karosszériaváltozatként rögtön bemutatták a török gyártású (a többi Angliában készül), 471 literes csomagterű szedánt is, amely Európában más orrot kap, mint a két testvére, ugyanis konzervatívabb, idősebb vevőkörnek készül. Az elegánsabb négyajtós motorválasztéka is eltérő: a kispénzűek vagy a szívó benzines hívők választhatják a jó öreg 1,6-os benzinest 132 lóerővel, akár fokozatmentes automata váltóval is.

A már hibridként is elérhető szedánnak a leköszönő Avensis szerepét is át kell vennie, bár közel 20 centivel rövidebb nálaForrás: Toyota

A kombi és a szedán 2,7 méteres tengelytávja 6 centivel nagyobb, mint az ötajtósé, amit teljes egészében a hátsó lábtér javítására fordítottak. Ezekben tényleg kényelmesen elfér egymás mögött két 185 centis utas, míg a ferdehátúban ezt csak a kb. 175 centiig lehet elmondani, vagyis utóbbi bizony szűkebb a hátsó ülésén, mint a kategória átlaga.

Dízelmotor már egyáltalán nincs

Az ötajtós és a kombi alapmotorja az Aurisból ismert, 1,2-es, 116 lóerős, négyhengeres, turbós benzines, ami 9,3 másodperces gyorsulásával simán faképnél hagyja az 1,8-as hibridet. A hozzá alapáron járó, intelligensnek hívott hatfokozatú kézi váltó különlegessége, hogy váltáskor a fordulatszámot a következő fokozathoz igazítja, visszakapcsoláskor például gázfröccsöt ad, ahogy az autóversenyzők szoktak a fékezés közben a sarkukkal, miközben a lábfejükkel a féket is nyomják.

A belső tér a C-HR kabinjára emlékeztet, ami egyáltalán nem baj. Az anyagok és a formák is összehasonlíthatatlanul jobbak, mint a régi AurisbanForrás: Toyota

A Priusból és a C-HR-ből ismert kisebbik, 122 lóerős 1,8-as hibrid hajtást a vetélytársak 1,5-1,6 literes dízeleinek takarékos alternatívájaként kínálja a Toyota. Ez az egyetlen motor, ami mindhárom karosszériával társítható.

A cikk nem ért véget. Kattintson a második oldalra!