Az Európai Unió új információmegosztási rendszert vezet be, hogy lehetővé tegye a tagállamok nemzeti hatóságainak, hogy hozzáférjenek egymás gépjármű-nyilvántartási adataihoz, amivel azonosítani tudják az útdíjat nem fizető autók tulajdonosait.

Az unió közlekedési tanácsának határozata szerint az új szabályok átjárhatóbbá, egyúttal költséghatékonyabbá és felhasználóbarátabbá teszik az elektronikus útdíjszedési rendszereket.

Az irányelv célja az elektronikus útdíjszedő rendszerek átjárhatóságának biztosítása az egész uniós közúthálózatra, városi és városok közötti autópályákra, fő- és mellékutakra, valamint az alagutakra vagy a hidakra, továbbá a kompokra. Emellett bármilyen útdíjfizetés elmulasztása esetén könnyebb és gyorsabb lesz a járművek tulajdonosaira vagy üzemben tartóira vonatkozó adatok kiadása.

Aki nem fizet, azon behajtjákForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az új szabályozás felszámolja az olyan adminisztratív akadályokat, mint például a körülményes jóváhagyási eljárások és a szabványoktól eltérő, sajátos helyi műszaki előírások.

Az elfogadott irányelvet kihirdetik az EU hivatalos lapjában, majd azt követően 20 nappal lép hatályba. Az új intézkedéseket pedig a hatálybalépéstől számított 30 hónap elteltével kell majd alkalmazni.