Szó sincs arról, hogy az embereknek elege lenne a szabadidő-autókból, sőt: újabb kategóriákat hódít meg a divat. Mostanában a kompakt prémium-SUV-ok tarolnak a piacon, úgyhogy a Lexus is bemutatta bestsellernek szánt modelljét, az UX-et. Szexi, hibrid, és kifejezetten jó vezetni, mégsem valószínű, hogy egyhamar az utcakép része lesz nálunk, mert meglehetősen drága.

Valahogy még mindig nem tudom leírni a Lexusszal kapcsolatban, hogy luxus. Talán az LS megérdemli ezt a jelzőt, de a kisebb modellek és szabadidő-autók számomra csak a prémium és nem a luxus képviselői. A fényűzés ugyanis a Bentley-nél és a Maybachnál kezdődik, így elnézést kérek, ha valakit megbántanék, ebben a cikkben ez volt az utolsó „luxus” szó. Ennek ellenére szó sincs átlagos SUV-ról, sőt.

Kompakt prémium-SUV, orsómaszkkal

Az UX a márkára jellemző tulajdonságokat merész formatervvel és új hajtásláncokkal kombinálja. Városi használatra tervezték, a gyártó szerint kifejezetten európai igények alapján, ez az első Lexus, amely a márka új globális kompakt (GA-C) platformjára épül. Két változatban érhető el: az UX 250h meghajtásáról negyedik generációs hibrid hajtáslánc gondoskodik kétliteres, négyhengeres motorral, míg az UX 200-at hasonló szívó benzines mozgatja, értelemszerűen elektromos segítség nélkül.

Összesen 13 színben kapható. Felette helyezkedik el a kínálatban az NX, melynél a hibrid kivitel 2,5 literes motort és 197 lóerős rendszerteljesítményt kap – az UX-nél „csak” 178 ló állítható hadba. Galériához kattintson a képre!Forrás: Origo

Ha nem is tetszik mindenkinek a Lexus új dizájnja, talán kevesen vannak azok, akik szerint csúnyák az új modellek. Szerintünk az UX kifejezetten harmonikus, még akkor is, ha mind kívül, mind belül sokszor túlzásnak érzünk egy-egy kiszögellést, szablyával vágott léket, rést, netán beltéri faragott bútort, vagy egy-egy elegánsan elhelyezett bőrdarabot. Az orsó alakú hűtőmaszk pedig, amely alapformájában más Lexus modelleken is felbukkan, egyedülálló az UX-en.

Amikor nem hajszolják, csendesen és finom rugózással tud siklani. Sportos tempónál is jó az úttartása, de kigyorsítva zajossá válik a kétliteres motorForrás: Lexus

A fényszórók formája lezárja az UX frontját, a nappali menetfények a fényszórók feletti nyílhegymotívumban helyezkednek el, hangsúlyozva a Lexusokra jellemző L-alakú világítási képet. Amúgy a fényszórók alaphelyzetben egyprojektoros, kettős fénysugaras LED, vagy opcionálisan (felszereltségi csomagban választható) vékony, háromprojektoros LED-es egységek lehetnek.

A lényeg a részletekben rejlik

A kombinált hátsó lámpatestek szárnyszerű, modern kialakítása nemcsak látványos, hanem az aerodinamikát, az autó mögötti áramlásokat – és ezzel együtt irányíthatóságát, stabilitását – is javítja. Összefüggő fénycsík köti össze a bal és jobb oldali hátsó lámpát, átívelve a csomagtér ajtaján, a 120 LED-ből álló fényvezető elem a legkeskenyebb pontján csupán 3 milliméter széles.

Kéz nélkül is nyitható-zárható a csomagtérajtó, a tömör alumínium tetősínekhez különféle kiegészítők, tartozékok erősíthetők. Látványos a lámpákat összekötő csíkForrás: Origo

Van benne egy kis törés, egy apró cezúra, mert állítólag a szabályozás szerint a hátsó lámpatesteknek két különálló egységből kell állniuk. Ha pedig bárhol van egy szabály, biztosak lehetünk benne, hogy a japánok betartják. Annyi gondoskodásról és aprólékos tervezésről árulkodó részletből áll össze a kocsi, hogy félek, nem lenne elég bitünk mindent felsorolni. Látszik, érződik, hallható és tapintható, hogy súlyos mérnök- és tervezőévek vannak a finomságok mögött.

A hűtőrács – amelynek központjában az embléma áll – a formák változásával háromdimenziós hatást hoz létre, így más-más szemszögből nézve folyamatosan változik a megjelenéseForrás: Lexus

A zajokra különösen figyeltek, külön mérnökcsapat dolgozott például azon, hogyan legyen prémiumhatású és a fülnek kellemes az ajtócsukás hangja. A hátsó szélvédő feletti légterelő a karosszéria alsó, padló alatti, sík burkolataival együtt csökkenti a légáramlások keltette menetzajokat. Ezért fájó ugyanakkor, hogy a motorhanggal miért nem foglalkoztak többet, de erről később még lesz szó.

Csomagtartót nem terveztek, minek is?

Lássuk az UX-et a számok nyelvén: hossza 4,49 méter, a tengelytávja pedig 2,64 méter, fordulóköre pedig 10,4 méteres. Ebből is látszik, hogy kompakt SUV (akárcsak például a győri Audi Q3), és riválisaihoz hasonlóan természetesen komoly terepre nem való, de azért, ha mégis megpróbáljuk, jobb, ha tudjuk, hogy első terepszöge 14, a hátsó 16, az átlépő szöge pedig 25 fok, minimális hasmagassága pedig szerény 160 milliméter. Saját tömege kiviteltől függően 1540 és 1680 kiló között változhat.

A prémiuminteriőrt LED-es hangulatvilágítás dobja fel, magasabb felszereltségnél még a légáramlást szabályozó kapcsolókat is fényforrások világítják meg. Ettől még azonban nem lesz tágasabb a helykínálatForrás: Lexus

A csomagtér tetőig pakolva 401 literes a fronthajtású esetében, az összkerekesé 438 liter. Azért írom ezt az adatot, mert a kalaptartóig mért térfogat siralmasan kicsi (283, illetve 320 liter), sokkal kisebb, mint egy szinttel lejjebb pozicionált és kisebb Toyota C-HR esetében. Öröm az ürömben, hogy használaton kívül az UX csomagtértakarója összehajtható, mint egy háló, így alig foglal helyet.

Jellegzetes formai elem a LED-es fényszóróForrás: Lexus

Amikor a nemzetközi sajtótájékoztatón az egyik japán szakit arról faggatták, miért ilyen kicsi a puttony, töredelmesen bevallotta, hogy a kompakt dizájn, az alacsony tömegközéppont és a vezetési élmény érdekében áldozták fel a csomagteret. Meglehetősen magas a rakodóperem, mindez pedig családi használatnál komoly hátrányokat jelenthet – ugyanakkor újabb létjogosultságot ad nagy testvérének, az NX-nek.

Kézműves japán különlegességek

A vezetőülésben ülve úgy tűnik, hogy a műszerfal felső része a szélvédőn túlra nyúlik, és a sárvédőkben folytatódik. Bár az üléspozíció magasabb, mint a normál személyautóké, a csípő- és a sarokpont közti szintkülönbség csökkentésével az UX vezetője úgy érzi, közelebb van az úthoz, mint egy hagyományos szabadidő-autóban. És ez nem szemfényvesztés, mélyen ül a sofőr és érzi az utat, ami a mai szabadidő-autók többségében csak álom.

A műszerfalat is merész formák uralják. Ebből még nem haltak ki a kapcsolókForrás: Origo

A vezetéshez leginkább szükséges funkciókat a vezető közelében helyezték el, a háttámla a testalkatnak megfelelően ível, így természetes ülést biztosít. A háromküllős kormány és a kissé eldugott analóg óra a csúcsmodell Lexus LS limuzinból származik, és mint minden Lexusban, a klímamenedszer itt is optimális szinten tartja az utastér és a hűthető-fűthető ülések hőmérsékletét. Mindez persze aligha tudja növelni a hátsó ülés átlagos helykínálatát.

Már az LS-ben is csodálkoztunk a műszerpult egy-egy oldalán kinövő szarvakon. Itt lehet a menetdinamikai programokat állítaniForrás: Origo

Nem maradhattak el a japán (kézműves) különlegességek, mint a sashiko varrási technikával készült bőrözés, vagy a japán papírt (washi) idéző dekoráció. A tradicionális vendégszeretet (omotenashi) szellemiségét idézi, hogy az ajtó nyitásakor az ablaktörlő automatikusan leáll, nehogy a lapát vizet fröcsköljön a ki- vagy beszálló utasok ruhájára. A klíma pedig finoman savas nano-e ionokat bocsát ki, miközben megtölti az utasteret friss levegővel, ezzel állítólag hidratálja a bőrt és a hajat.

A kezelést túlbonyolították, de a hifi ütős

Az UX alapáras hétcolos TFT LCD-kijelzőjén digitálisan jelenik meg a műszeregység, háromdimenziós térhatással. Rendelhető színes head-up kijelző is, amely a vezető közvetlen látóterében jeleníti meg a legfontosabb adatokat (ezzel az extrával nem találkoztunk). Elérhető nagyobb, 10,3 colos képátlójú berendezés navigációs rendszerrel, amelynek kezelése vezetés közben szintén elég bonyolult.

Nem elektronikus a fokozatválasztó kar, végig kell tolni a kulisszán – ezt sokan szeretik. Az érintőpad viszont nem lett a kedvencünkForrás: Origo

Az érintőpad működése az okostelefonhoz hasonlít, érti a kettős érintést, vagy a pöccintést, felismeri a nyomtatott latin betűket, rezgéssel ad visszajelzést. Ezt kipróbáltuk, de inkább nem kértünk volna belőle – sokkal jobb a BMW iDrive vezérlője. Ajánlom, tegyék magukévá a Lexusnál is, hogy ne kelljen még egy ember az autóba a sofőr mellé, aki kezelni tudja a fedélzeti rendszereket.

A Kyushu üzemben előállított összes UX modellt egy zajmentes helyiségben vizsgálnak meg a Lexus Takumi mesterei, hogy kiszűrjék és szükség esetén korrigálják az ajtók csukásakor kiadott zavaró hangokatForrás: Lexus

A hat hangszórós normál, és a csomagban választható korszerűbb, 8 hangszórós rendszer bambusz-faszén membrános hangszórókat használ (a komolyabbnál hangsugárzó van a műszerfal tetején, mélysugárzó a csomagtérben és nagyobb teljesítményű az erősítő is). Elérhető a Mark Levinson Premium Surround Sound System is, 13 hangszórós csomagban és alacsony torzítású, 668 wattos erősítővel.

Cikkünk folytatódik, kérjük, lapozzon!