A GLC a frissítés során új hajtásláncokat, futóművet és digitális asszisztenst is kapott.

Az új fényszórókról és maszkról viszonylag könnyű felismerni a frissített GLC-tFotó: Gulyás Péter

A Mercedes több mint 1,5 millió példányt adott el az elmúlt 10 évben a GLC-ből és elődjéből, a szögletes GLK-ból, így ebben az időszakban ez volt a német gyártó legsikeresebb szabadidő-autó sorozata. A 2016-ben megjelent GLC-t kupé változatban is kínálják, de azt még nem érinti a most debütált alapos modellfrissítés.

Két karika került a hátsó lámpába, de amúgy a far alig változottFotó: Gulyás Péter

Teljesen átszabták az orr-részt, új fényszórókat, hűtőmaszkot és lökhárítót kapott a SUV, de hátul is más lett a lámpák rajzolata (a csíkok helyett két piros LED karika van már bennük), emellett új felniket is terveztek számára. Már rendelhető sportos AMG Line felszereltség is, ami többek között gyémántmintás hűtőmaszkot, egyedi lökhárítókat, szögletes kipufogókat és 19-es vagy 20-as AMG kerekeket tartalmaz.

Ide is beszivárgott az A-ból és a CLA-ból ismert MBUX

Az újabb Mercikből ismert, tapipaddal ellátott multifunkciós kormánykereket leszámítva a belső tér első blikkre nem ugyanolyan, mint korábban, de a fedélzeti elektronika sokat változott. Az új infotainment rendszer például már ugyanaz a mesterséges intelligenciával ellátott, hang- és (felárért) gesztusvezérlésre is képes MBUX, ami a kecskeméti gyártású CLA-ban debütált két hónapja, bár a szélesvásznú, egybeérő dupla kijelző itt nem elérhető.

Már érintős a középső kijelző és digitális a műszerfalFotó: Gulyás Péter

A „Hé, Mercedes" megszólítással lehet a mesterséges intelligenciát felébreszteni álmából, és utána parancsokat adni neki, ami a tetőablak kinyitásától a navigációs cél betáplálásáig szinte bármi lehet. A rendszer meg tudja különböztetni a sofőr és az utas parancsait, így például azonnal tudja, melyik oldalon kell állítani a hőmérsékleten vagy bekapcsolni az ülésmasszírozást.

Mercedes GLCFotó: Gulyás Péter

Ahogy a GLC alapjait adó C-osztálynál, itt is digitálissá változott a korábban analóg műszerfal, a kijelző mérete 12,3 col. Középen a képernyő 7, felár ellenében viszont 10,3 colos, és az MBUX miatt érintőssé vált. A korábbi forgótárcsát ezért már nem találjuk meg a két első ülés között, a helyén egy kézírásfelismerésre képes tapipad kapott helyet.

Ez a fiatal srác volt a modellfrissítés projektvezetőjeFotó: Gulyás Péter

Fejlődtek a vezetéstámogató rendszerek is, az Active Distance Assist Distronic nevű intelligens tempomat például már képes autópályán előzni 80 és 180 km/óra között, országúton pedig előre fékez a kereszteződések, élesebb kanyarok előtt, mivel adatokat képes kinyerni a GPS adatbázisából. Ha a felhőből olyan információt kap, hogy dugó van nem messze az autó előtt, akkor automatikusan 100 km/órára csökkenti a sebességet. Hasznos lesz az utánfutósoknak a trélerrel történő tolatást megkönnyítő új asszisztens is.

Erősebb és hatékonyabb új négyhengeres motorok

Teljesen lecserélték a motorkínálatot, két újgenerációs mild hibrid benzines (197 ill. 258 LE) és három dízelmotor (163, 194, 245 LE) alkotja a választékot, mind négyhengeres, még a GLC 300 jelzésű csúcsdízel is. Év végén érkezik az egyetlen háromliteres motor, a C43 AMG 390 lóerős, biturbó V6-osa és a zöld rendszámos plugin hibrid változat.

Már mindkét benzines hibridForrás: Daimler AG/© Daimler AG/Daimler Ag - Global Communications Mercedes-Benz Cars

A GLC 200 és GLC 300 jelzésű benzinesekben a 48 V-os egyhe (mild) hibrid rendszer a szíjhajtású indítómotor-generátorral további 13 lóerővel és 150 Nm-rel képes megtámogatni a benzinmotort gyorsítás közben (2500-as fordulat alatt), és arra is képessé teszi a GLC-t, hogy vitorlázzon, vagyis menet közben lekapcsolja a benzinmotorját egy rövid időre.

A tapipados kormány ismerős lehet az új MercedesekbőlFotó: Gulyás Péter

Széria a kilencfokozatú automata váltó és az új fejlesztésű 4MATIC összkerékhajtás, amely a Mercedes szerint jobb terepjáró-képességet biztosít a korábbinál, különösen akkor, ha a feláras Off Road Engineering-csomagot is megrendelik az autóhoz.

Sokkal többet változott a külső a modellfrissítésnél, mint a C-osztályé tavalyFotó: Gulyás Péter

A Dynamic Select rendszerben alapból öt, terepcsomaggal hétféle üzemmód közül lehet választani. Fejlődött a futómű is, a GLC megkapta a Dynamic Body Control nevű adaptív lengéscsillapítási rendszert, ami háromféle beállítási lehetőséget kínál a lágytól a feszesen sportosig.