Akadnak olyan útszakaszok és közlekedési helyzetek, ahol a túl alacsony tempó jelentheti a legnagyobb balesetveszélyt.

A KRESZ-ben többféle sebességhatár is definiálva van: hazánkban lakott területen belül 50, azon kívül 90, autóúton 110, autópályán pedig 130 km/h a legnagyobb megengedett sebesség. Az ennél nagyobb sebességgel robogók kisebb-nagyobb pénzbírságokra számíthatnak.

Ezzel mindenki tisztában van, azzal viszont kevésbé, hogy sok helyen minimális sebességek is elő vannak írva.Autópályára például csak olyan jármű hajthat fel, amely sík úton önerőből képes 60 km/h tempóval közlekedni. Ami nem azt jelenti, hogy autópályán nem szabad 60-nál lassabban haladni, hiszen az aktuális forgalmi helyzetek, illetve az időjárási körülmények miatt előfordulhat, hogy csak ennél alacsonyabb sebességgel lehet közlekedni.

Egyes helyeken „kötelező legkisebb sebesség” meghatározású kék táblákkal is találkozhatunk. Ezek a táblák azt jelzik, hogy az úton legalább a táblán megjelölt sebességgel kell haladni – kivéve, ha ez a sebesség az út-, a forgalmi, az időjárási vagy a látási viszonyok miatt a személy- és vagyonbiztonságot veszélyeztetné.

A jelzőtábla hatályát csak a „kötelező legkisebb sebesség vége” tábla oldja fel– írta a Hvg.hu.

Az alábbi tábla emelkedő útszakaszon a lassabban haladó járművek közlekedésére szolgáló kiegészítő sáv (kapaszkodósáv) kezdetét jelzi. A tábla jelezheti azt a sebességértéket is, amelynél kisebb sebességgel haladó jármű a kapaszkodósávot köteles igénybe venni.

A KRESZ egyébként világosan meghatározza, hogy nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza.