Négyévente lecserélné autóját? Mostantól könnyebben megteheti

2019.03.12. 13:56

A Ford Credit, a Ford Motor Company globális pénzügyi szolgáltatója bemutatta új, Ford Opció névre keresztelt szolgáltatását, melynek lényege, hogy ezzel a finanszírozási formával gyakrabban cserélhetjük le autónkat miközben a finanszírozási futamidő rövidebb és kiszámíthatóbb, ez pedig megkönnyíti az új autó vásárlását is a későbbiekben.

Magyarországon folyamatosan nő az eladott új személy- és kishaszongépjárművek száma, 2018-ban mintegy 17% százalékkal növekedett ez a szám hazánkban, és túlszárnyalták a 166 ezres összesített darabszámot. Emellett az is megfigyelhető, hogy az autópiac elmúlt években tapasztalható növekedése elsősorban a magánvásárlói piac felerősödésének köszönhető. A magánvásárlói piac élénkülésének fő mozgatórugója pedig az ezen ügyfeleknek kínált különböző finanszírozási konstrukciók igénybevételének növekvő aránya.

Szemléletváltás az autófinanszírozásbanForrás: Ford

Megújul az autófinanszírozás

A Ford Credit tekintve a hazai autó eladási statisztikákat úgy döntött, hogy megújítja a hazai piacon jelenleg lévő finanszírozási lehetőségeket és egy új konstrukcióval áll a magánszemélyek elé; ez a Ford Opció nevű szolgáltatás.

A Ford Credit a Ford Motor Company saját tulajdonú globális pénzügyi szolgáltatója, melynek Budapesten működő magyar kirendeltsége, a Ford Credit Hungary együttműködő finanszírozó partnerével a Merkantil Bankkal idén egy, Nyugat-Európában már nagy múltra visszatekintő, és rendkívül népszerű lakossági finanszírozási terméket vezet be.

A Ford Opció olyan szempontból nem számít új szolgáltatásnak, hogy a cég 1992-ben debütált már vele a Ford legnagyobb európai piacán, az Egyesült Királyságban, és a Ford kirobbanó piaci sikere nyomán más pénzügyi szolgáltatók is hamarosan hasonló "Personal Contract Purchases" PCP termékeket indítottak el. 2018-ban a becslések szerint az Egyesült Királyságban újonnan forgalomba helyezett autók 83 százalékát már PCP-konstrukcióban finanszírozták.

Az Egyesült Királyság autópiacáról származó tapasztalatok azt mutatják, hogy a PCP-finanszírozás eredményeként a vásárlók gyakrabban ülnek át új autóba, mint a hagyományos hitelszerződések mellett, illetve akadnak, akik azért maradnak PCP-programok részvevői, hogy idővel több új autót is használhassanak.

A Ford Opció valójában egy új szemléletet képvisel a Ford-finanszírozás tekintetében Magyarországon,– mondta Gyureskó Tamás, a Ford Credit operatív vezetője az új szolgáltatást bemutató sajtótájékoztatón.

Gyureskó Tamás, a Ford Credit operatív vezetőjeForrás: Ford

„Az ehhez hasonló termékek azért bizonyultak annyira sikeresnek más európai piacokon, mert az autófinanszírozás költségét kiszámíthatóvá teszik alacsonyabb fix havi lízingdíj és rövidebb csereciklus mellett. Ez lehetővé teszi a vásárlóknak, hogy járművüket a finanszírozási szerződés lejárta után újabb Fordra cseréljék, amiben élvezhetik a legfrissebb biztonsági, formatervezési és technológiai újításokat – méghozzá anélkül, hogy jelentős mértékben emelkedne a finanszírozás havi költsége, vagy fáradozniuk kellene a régi autójuk eladásával- tette hozzá Gyureskó Tamás.

Hogy működik a konstrukció?

  • A vásárló kiválasztja az új autót, a finanszírozási szerződés futamidejét (37 vagy 49 hónap), a várható éves futásteljesítményt és a fizetendő önerő mértékét (20 és 30 százalék között).
  • A Ford Credit együttműködő finanszírozó partnere a Merkantil Bank Zrt. meghatározza a fix havi lízingdíj mértékét a szerződés időtartamára, és az utolsó kiemelt lízingdíj összegét. Emellett a Ford márkakereskedő megállapodik egy Opciós Vételárban a vásárlóval, amit a márkakereskedő a futamidő végén fizet az ügyfél autójáért akkor, ha az autó nem lépi túl az ügyfél által vállalt futásteljesítményt, és a futamidő végi elvárt állapotban marad a kopási/elhasználódási útmutató szerint.
  • A szerződés lejártakor a vásárlónak két lehetősége van: újra cseréli, vagy megtartja autóját.

Ha valaki azt a megoldást választja, hogy újra cseréli az autót, akkor ezt úgy teheti meg, hogy a régi gépjárművet beszámítják. Ez általában az előző autót értékesítő márkakereskedőnél történik az előre meghatározott Opciós Vételáron, vagy miután saját maga eladta a régi autóját. Miután a vásárló maradéktalanul rendezte a Ford Opció szerződés lezárásához szükséges költségeket, beleértve az utolsó kiemelt lízingdíj összegét is, az Opciós Vételárból esetlegesen fennmaradó összeget (Beszámítási Különbözet) fel lehet használni önerőként új Fordjának finanszírozásához.

Ford opcióForrás: Ford

Úgy is dönthet az ügyfél, hogy megtartja az autót, ebben az esetben a feltétel, hogy az összes havi lízingdíj befizetésre kerüljön, az utolsó kiemelt lízingdíj befizetését követően övé az autó.

2018-ban Európában a Ford Credit magánügyfelekkel kötött finanszírozási szerződéseinek közel fele vonatkozott olyan ciklikus finanszírozási termékekre, mint a Ford Opció. Mivel a tapasztalatok szerint a ciklikus finanszírozás alkalmazásával az autók használati ideje 3-4 évre csökkent, a vásárlók akár harmadik, negyedik, ötödik vagy hatodik Fordjukat is hasonló feltételekkel finanszíroztathatják. Az új finanszírozási lehetőség célja, hogy változtasson a finanszírozás terén uralkodó szemléleten, illetve fejlessze a járművásárlók pénzügyi ismereteit. A Ford Opció kizárólag azon Ford márkakereskedésekben érhető el, ahol teljes körűen képzett szakemberek segítenek a vásárlóknak megismerni az új termék által kínált lehetőségeket.

Ha bővebben érdekel a Ford Opció, ezen az oldalon találsz róla további részleteket!"