Így csalnak a kamionsofőrök, a NAV kegyetlenül lecsapott rájuk

mágnes
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy éjszaka alatt két olyan sofőrt is ellenőriztek, akik a kötelezően előírt pihenőidőket akarták kijátszani.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrzésén először egy Magyarországról Ausztriába tartó bútorszállító teherautó akadt fenn. A sofőr nem tartotta be a teherautók közlekedésére vonatkozó korlátozást, illetve

a vezetési és pihenőidők kijátszására egy illegálisan beépített készüléket használt,

amit távirányítóval működtetett.

Egy másik esetben a pénzügyőrök egy Horvátországból Csehországba árut szállító kamiont állítottak meg. A teherautóba beépített menetíró készülék (tachográf) a járművezető kötelezően előírt pihenőidejét rögzítette, miközben a gépkocsivezető valójában vezetett.

Forrás: NAV

A NAV munkatársai a járművet átvizsgálva egy, a tachográf készülék jeladó egységére illesztett

kör alakú mágnest találtak, mellyel a gépjárművezető a menetíró készülék működését manipulálta azért, hogy a pihenőidő igénybevétele nélkül minél hosszabb ideig vezethessen.

A pénzügyőrök a sofőrökkel szemben információs rendszer vagy adat megsértése, valamint hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tettek, és az elkövetőket átadták a rendőrségnek. A rendőrségi feljelentéssel egyidejűleg,

az első esetben megközelítőleg egymillió, a másik esetben 800 000 forint bírságot is kiszabtak.