Súlyos büntetést kaphatnak a balesetek mellett bámészkodó autósok

2019.03.26. 12:56

Ausztriában büntetik a balesetek mellett araszoló kocsisorból videózókat, akár elzárás is lehet a szankció.

A Kisalfold.hu egyik olvasója tette fel a kérdést, hogy január 1. óta valóban akár kétezer euróval és szabadságvesztéssel is büntethetik Ausztriában, ha az autós balesetet videóz?"

A lap szakértői ilyen friss törvényi változásról nem tudnak, de a baleseteknél bámészkodóknak több tekintetben is büntetéssel kell számolniuk Ausztriában. Ugyanis a sofőr vezetés közben kézben tartott telefonnal nem készíthet felvételeket. Ezenkívül autópályán, közúton a forgalmat ok nélkül nem akadályozhatja, és ennek számít az is, ha lassan halad vagy megáll, hogy jól lássa a balesetet. Ez tilos és büntetik.

Komolyabb szankciókkal járhat, ha az autós a mentők, a rendőrség vagy a tűzoltók munkáját akadályozza.

Azonban erre sem új szabályozás vonatkozik. Kicsinyné Pulay Kornélia, a Magyar Autóklub nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályvezetője elmondta: igaz, hogy Ausztriában 2018 közepén szigorították a rendvédelmi törvényt (Sicherheitspolizeigesetz). Így ha a bámészkodók nem tartják magukat a hatóság embereinek utasításához, például nem mennek el, amikor felszólítják őket, akár ötszáz euró büntetés vagy bizonyos súlyosító körülmények esetén elzárás is lehet a következmény.

E téren a hazai és az osztrák szabályozás hasonló. Könnyű belátni, hogy veszélyes, újabb ütközést okozhat, ha a balesetet szenvedett járművek, a mentést végzők, a helyszínelők mellett elhaladók lassítanak, hogy a sofőr mögött ülők videózhassanak. Ilyenkor körültekintően, de határozottan kell továbbhaladni.

Mostanában a rossz tapasztalatok miatt hívja fel a figyelmet az osztrák autóklub (ÖAMTC) is a baleseteknél való bámészkodás hátrányaira. A sérültekről készített felvételek személyiségi jogokat is sérthetnek, ezért feljelenthetik a szabálytalankodókat.