Sokan úgy gondolják, hogy csak kezdőknek hasznos a vezetéstechnikai tréning, pedig rutinos motorosok is olyan tudást szerezhetnek, amivel sokkal jobb eséllyel kerülik el a baleseteket. Videós riportunkban beneveztünk egy haladóknak szóló tanfolyamra, és a végén a trénert is kihívtuk egy köridő-összehasonlításra. Bár ne tettük volna...

Tavaly az ORFK statisztikái szerint összesen 16 916 személysérüléses baleset történt Magyarországon, amiből több mint 11 ezret autósok okoztak. A motorosok összesen 661 esetben voltak hibások (plusz 664 segédmotoros), első olvasatra kevésnek tűnhet, pedig a teljes járműállományt tekintve egyáltalán nem biztató érték. Még aggasztóbb, hogy a jármű kialakításából adódóan vétlenként is kiugróan magas a balesetekben kétkerekűvel megsérülők, vagy akár elhalálozók aránya.

Ha vészhelyzet áll elő, tizedmásodpercek alatt meg kell tudni hozni a jó vagy a legkevésbé rossz döntéstForrás: MTI/Vajda János

Mit tehetnénk ellene? Figyelni kell egymásra, normálisan megválasztani a tempót, emellett motoron elengedhetetlen a megfelelő védőfelszerelés, és a vezetéstechnikai képességek pallérozása is fontos – hiszen kéttenyérnyi felületen múlik a tapadás, és sokszor bőven 100 lóerő feletti a teljesítmény. Meg kell tanulni, lehetőleg szervezett tréningen, hogyan lehet rossz úton tehermentesíteni a motort, két sávon magabiztosan megfordulni, vagy milyen trükkökkel lehet szűkülő akadálysoron manőverezni.

Sokan – főleg autósok – máig szabálytalannak tartják, pedig egy KRESZ-módosítás óta legális a sávok közt (álló sor esetén) előrehaladni, de annak is megvannak a maga mesterfogásai. Fiedor Ferenc vezetéstechnikai instruktor útmutatásait követve kollégánk is végigcsinált egy olyan kurzust, amin a rutinos motorosok is sokat tanulhatnak, sőt, a fenti videónkban arra a kérdésre is választ talál, hogy mekkora a különbség egy átlagos motoros és egy profi közt egy ugyanolyan, régi BMW nyergében.