A spanyol kompakt következő nemzedéke már idén bemutatkozhat. Dizájn terén nagy előrelépés várható, és érdekes alternatív hajtások is megjelennek.

A Tarraco vonásai könnyen felismerhetőek lesznek az új Leonon isForrás: Seat

A Nürburgringen és környékén készített kémfotók alapján már az utolsó simításokat végzik a Seat Leon negyedik nemzedékén. Az alsó-középkategóriás kocsi a vele egyszerre, 2019 végén bemutatkozó Volkswagen Golf VIII testvérmodellje lesz, mindkettő az univerzális MQB építőkészlet frissített változatára épül. A mai trendeknek megfelelően a Seat is dobja a választékból a népszerűtlen háromajtós karosszériaváltozatot, csak az ötajtós és a kombi maradhatott.

Forrás: Carscoops

Bár a kémfotók álcázó matricával ellátott előszériás autókról készültek, azért így is könnyen kivehető, hogy az új Leon-dizájn a Tarraco SUV-onnemrég debütált formanyelvbe illeszkedik: a hatszögletű, mélyre és függőlegesen beépített hűtőmaszk, a sarkos fényszórók és a háromszög alakú hátsó lámpák pont olyanok, mint a hétszemélyes szabadidő-autón.

Forrás: Carscoops

A hátsó lámpákat itt is egy LED csík köti majd össze, a matricával burkolt kiugró perem mindenesetre erre utal. Megjelenik a karosszéria oldalain egy-egy határozottan meghúzott él, alattuk konkávra hajlított, érdekes kidolgozású felületeket alakítottak ki.

Forrás: Carscoops

Nem lesz nagy változás az olcsóbb verziók motorjaiban, a mostani Leonból ismert 1,0 és 1,5 literes turbós benzinesekre épül a választék, de megmarad az 1,6-os dízel is. Ahogy a nyolcas Golf esetében, itt is várható a 48 V-os mikrohibrid rendszer megjelenése, vélhetően a háromhengeres, ezres motorral párosítva, hogy a lehető leghatékonyabb kombináció szülessen.

A 2020-tól megvásárolható Cupra Formentor sport SUV is közeli rokona lesz az új Leonnak, formailag isForrás: Seat

Luca de Meo, a Seat vezérigazgatója már korábban bejelentette, hogy a sportos Cupra Leon 2020 végén bemutatkozik egy konnektoros (plug-in) hibrid hajtással, amelynek rendszerteljesítménye 245 lóerő. Az új Golf GTE technikáját használó környezetbarát verzió egy töltéssel legalább 50 km-t tud majd megtenni elektromos módban, így jogosult lesz a zöld rendszám viselésére. Később lesznek 300 lóerő körüli, tisztán benzines Cuprák is.

Az elektromos Seat el-Born tanulmány is gyártásba kerül egy éven belül. Belül hasonló méretű lesz, mint a Leon, kívül viszont rövidebb és keskenyebb, de magasabbForrás: Seat

2020-ban egy tisztán elektromos hajtású Seat is megjelenik, de azt már nem a Leonból készítik, hanem önálló modell lesz a Volkswagen ID Neo technikájával. Ebből a villanyautóból a márciusi Genfi Autószalonon leleplezett, 420 km hatótávolságú el-Born tanulmány adott ízelítőt, várhatóan a dizájn és a technika sem fog már sokat változni egy év alatt.