Durva számok: kiderült, hogy mennyi gyorshajtó van a magyar utakon

Vágólapra másolva!
Lakott területen belül az autósok 57 százaléka tartja be a sebességhatárt, 90 km/h-s korlátozásnál már csak a 49 százalékuk.
Vágólapra másolva!

A K&H biztos jövő kutatása azt mérte fel, hogy az autósok mekkora arányban tartják be a közlekedési szabályokat. A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 79 százaléka szerint a magyar autósok a sebességhatárra, illetve 84 százalék szerint a vezetés közbeni telefonhasználatra vonatkozó előírásokat nem tartják be.

67 százalék ismerte be, hogy a sebességhatárt ő maga sem mindig tartja be, ebből 12 százalék szerint ez gyakran előfordul vele.

57 százaléka a megkérdezetteknek saját bevallása szerint lakott területen belül betartja az 50 km/h-s sebességhatárt. A magasabb jövedelműeknek azonban csak a 47 százalékára igaz ez.

Az autósok 40 százaléka 51-60 km/h-s sebességgel közlekedik lakott területen, 3 százalékuk pedig 60 km/h-nál is gyorsabban megy.

Más a helyzet, ha 90 km/h a sebességkorlátozás,

ezt a szintet a megkérdezett autósok 49 százaléka tartja csak be,

7 százalékuk azonban ezeken a helyeken is több mint 100 km/h-s sebességet mondott. Megint más eredmények születtek az autópályák esetében: nagyon sokan, az autósok 38 százaléka 120 km/h-s sebességgel vagy még annál is kevesebbel megy, pedig a sebességhatár a sztrádák legnagyobb részén 130 km/h. A K&H felmérése szerint a nők óvatosabbak: 48 százalékuk vezet a megengedettnél jelentősen lassabban, míg a férfiak esetében ez csak 30 százalékukkal fordul elő. A sofőrök 5 százaléka viszont 141 km/h-nál is gyorsabban megy, ha a sztrádán vezet.

A kutatás szerint az autósok 18 százaléka használt már valamilyen eszközt a sebességmérések előrejelzésére,

leginkább okostelefonos alkalmazást. Jellemzően a férfiak alkalmazzák ezeket a módszereket, az okostelefon-alkalmazást 23 százalékuk hívta már segítségül, míg a nőknek csak 11 százaléka.

A felmérés megnézte azt is, hogy a gyorshajtás elleni hatékony fegyverként ismert, átlagsebesség-mérésről mi a véleménye az autósoknak. Ebből a szempontból megosztott az autósok véleménye:

56 százalékuk jó ötletnek tartja, 44 százalékuk szerint azonban nincs erre szükség.