12 kérdés, 12 válasz: így vehet hétüléses autót állami támogatással

Hétüléses autók állami támogatással
Vágólapra másolva!
Évtizedek óta támogatja az állam a mozgáskorlátozottak autóvásárlását, néhány éve pedig akár 1,5 milliós hozzájárulást is lehet igényelni elektromos autók beszerzésére. Minden eddigi szubvención túltesz azonban az idén nyáron induló új rendszer, amellyel Magyarország 2,5 millió forinttal támogatja a nagycsaládosok autószerzését. Már most óriási az érdeklődés, összegyűjtöttük tehát a fő kérdéseket és válaszokat. 
Vágólapra másolva!

Aligha van olyan nagycsaládos az országban, aki ne hallott volna a februárban bejelentett autóvásárlási támogatásról. Azok sem lehetnek sokkal többen, akiknek nem mozgatta meg a fantáziáját a dolog. Ez nem is csoda, hiszen

nagyon megéri új hétüléses kocsiba beruházni az érintetteknek.

De kik vehetnek ilyen autót? Megadják a beígért gyerekekre is? És mi számít új autónak?

Megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságát, hogy segítsenek eloszlatni a ködöt néhány fontos részlettel kapcsolatban. Terveink szerint a következő hónapokban bemutatjuk majd a várhatóan legnépszerűbb hétüléses típusokat is, és elmondjuk, mi milyen autót vennénk, ha megfelelnénk a feltételeknek.

Állami támogatással már 5,5 millió forinttól elvihető a hétüléses Kodiaq, az importőr külön akciót hirdetett a családi modellekre Forrás: Skoda

1. Mekkora támogatásról beszélünk?

2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásról, amely igencsak nagyvonalú ajánlat. A támogatás összege legfeljebb az autó bruttó vételárának fele lehet. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy egy 5 millió forintnál olcsóbb autóra nem a teljes összeg jár, hanem a kocsi árának fele.

2. Ki igényelheti a támogatást?

A támogatást magyarországi lakcímmel rendelkező olyan nagycsaládosok kérhetik, akik legalább 3 gyermek után jogosultak családi pótlékra. Az a várandós anya, akinek már két gyermeke van (vagy ikerterhesség esetén egy), és a születendő magzat már 12 hetes, szintén jogosult a támogatásra. A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, az igénylő háztartásában nevelt vagy gondozott személy esetében nem számít az életkor.

Az igénylőnek vagy házastársának/élettársának „B" kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkeznie,

nem lehet köztartozása, sem pedig büntetett előéletű. Ez azt jelenti, hogy ez a támogatás csak meglévő gyermekek után igényelhető, ellentétben a csokkal.

Nem árt felkészülni arra, hogy a legtöbb modellben a leghátsó sorban szűkös helyen, kényelmetlen ülések vannak. A kivételek egyike a nyújtott Opel Combo Forrás: Opel

3. Mikor lehet igényelni?

A támogatási kérelem benyújtására 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között van lehetőség.

4. Mire lehet igényelni?

Legalább 7 személyes új személygépkocsira. Az árra vonatkozóan nincs megkötés, 5 millió forint alatti autó esetén az ár fele jár.

5. Mi számít új autónak?

A gyártótól, forgalmazótól vagy kereskedelmi szervezettől közvetlenül megszerzett, a nyilvántartásba még ideiglenesen sem vett gépkocsi, illetve az a jármű, amelynek a használatba vétele nem történt meg.

A használatba vétel az autó első forgalomba helyezésének időpontja.

Ez azt jelenti, hogy a néhány ezret futott tesztautók, amelyeket tipikusan kedvezőbb áron lehet a kereskedésekben megvenni, sajnos nem jönnek szóba, a szalonokban kiállított vagy a raktárakban porosodó járművek viszont vihetőek.

A kínálat egyik sztárja lehet a korosodó Dacia Lodgy. Hétüléses változatai 3,5-4,9 millió forint közötti áron kaphatók, ezeknél az ár fele a támogatás összege Forrás: Dacia

6. Mi a támogatás menete?

Az igényléshez támogatási kérelmet kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz vagy a kormányablakokba. A kézhez kapott határozat után hat hónapon belül kell valamelyik szülőnek megkötnie az adásvételi szerződést.

A kereskedés az Államkincstártól kapja meg a pénzt,

tehát nem kell előfinanszírozni az összeget a nagycsaládosoknak, csak a fennmaradó összeget kell kifizetni. A kormányablakok ügyintézői várhatóan júniusban kapnak majd további információkat, addig nem érdemes ott érdeklődni.

7. Milyen formában vásárolhatok?

Az autót hagyományos adásvételi szerződéssel (akár kölcsön igénybevétele mellett) vagy zárt végű lízingszerződéssel, de hitellel is meg lehet vásárolni.

Két irány közül kell döntenie a vevőknek: inkább tágas egyterű, vagy divatos SUV legyen? A Peugeot 5008 utóbbiak közé tartozik Forrás: Peugeot

8. Milyen egyéb feltételek kötnek még?

A támogatás egyszer igényelhető, az autót pedig 3 évig nem szabad eladni vagy átalakítani. Ezenfelül az autón a kereskedőnek

el kell helyeznie egy „Családbarát Magyarország" matricát,

melyet 3 évig rajta kell hagyni az autón.

9. Összevonható az elektromos autókra járó támogatással?

Igen! A maximum 1,5 millió forintos elektromos autókra járó támogatást össze lehet vonni a nagycsaládos kedvezménnyel, korlátot egyedül az elektromos autók támogatására irányadó szabályozás (például a 20 milliós felső korlát) jelent. Ilyen autó egyébként jelenleg egy van a piacon, ez pedig a Nissan e-NV200.

A nem túl sikkes, de városi gyerekszállításra praktikus elektromos Nissan NV-re akár összesen négymilliós támogatás is igénybe vehető Forrás: Nissan

10. Igényelhetik-e egyszülős családok?

Igen, ez fontos az elvált, illetve özvegy édesanyáknak vagy édesapáknak.

11. Milyen esetekben kell visszafizetni?

Ha az igénylési nyilatkozat a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaz. Ha az igénylő nem teljesíti az elidegenítési tilalom bejegyeztetésére vonatkozó kötelezettségét, vagy ha három éven belül házassága vagy élettársi kapcsolata úgy szűnik meg, hogy a gyermekek elhelyezése szempontjából már nem minősül nagycsaládosnak.

Akkor is vissza kell fizetni a támogatást, ha azt örökbe fogadott gyermekre vonatkozóan állapították meg, és

a támogatás igénylésétől számított két éven belül felbontják az örökbefogadást.

Visszafizetés esetén késedelmi kamatot is felszámol az állam, ezzel tehát nem érdemes trükközni.

A prémiummárkák közül a BMW szállhat igazán versenybe a tágas 2-es Gran Tourerrel. De a tehetősek akár bizonyos X5 vagy X7 modellekre is kérhetnek támogatást Forrás: BMW

12. Hol lehet érdeklődni a további részletekről?

A kormányzati ügyfélvonalon, a 1818-as telefonszámon, vagy a Nagycsaládosok Országos Egyesületénél.

A szervezet már tartott egy autóbemutató rendezvényt,

ahol kereskedők és szakértők válaszoltak a felmerülő kérdésekre, és tervez további ilyen eseményeket, ezért érdemes figyelni a weboldalukat. Addig is azoknak, akiket érint a lehetőség, érdemes minél több autószalonba ellátogatni, és a próbaút mellett a szállítási feltételekről is érdeklődni.