A W115-ös állólámpás ihlette meg Obendorfer Dávid legújabb autótervét.

Az eredeti Mercedes-Benz W115, vagyis az "állólámpás"Forrás: Daimler Media

A régi klasszikus autók modern változataira specializálódott Obendorfer az egyik legismertebb magyar autó-formatervezőnek számít, hiszen korábban többek között elkészítette már a BMW CS, Fiat 127, a Fiat 600, a Citroën Type H, a Renault 5 és a Volkswagen T1 mai interpretációját is, amelyek nagy nemzetközi visszhangot váltottak ki.

Van benne valami a Chryler 300C masszivitásából, az is egy Mercedes E-osztályra épült. Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: Obendorfer Dávid

Legújabb munkája, az Icon E a Mercedes 1968 és 1976 között gyártott legendás „állólámpás" típusának, a W115-ös sorozatnak állít emléket, amely a tartósságával, eleganciájával és kényelmével írta be magát az autóipar történelemkönyvébe (a W114-es kódnév a hat, a W115-ös négyhengeres modelleket jelölte).

Még a felnikre is nagy figyelmet szentelt Obendorfer, a kontrasztos tető is régi Mercedes-sajátosságForrás: Obendorfer Dávid

Természetesen az álló fényszórók nem hiányozhattak a modern változatról sem, hiszen ez volt a típus védjegye, amiről még a laikusok is azonnal felismerték. Obendorfer úgy képzelte el az Icon E-t, hogy az aktuális, 2016 óta piacon lévő, 10. generációs E-osztály technikájára épülne, ezért a legfontosabb méretadatok, a hossz, a szélesség, magasság, a tengely- és nyomtáv megegyeznek a két autón.

Taxiként is jól mutatForrás: Obendorfer Dávid

Az volt a célom, hogy a "visszafogott luxus" kissé ellentmondásos koncepcióját hivalkodásmentesen felélesszem egy kényelemre hangolt autón keresztül, amelyet tiszta vonalak, kiegyensúlyozott arányok, és gondosan kezelt felületek jellemeznek.

A retró kormánykerék egyértelműen a régi állólámpásra utal, a szélesvásznú kijelző viszont a mai MercikreForrás: Obendorfer Dávid

"A projektem emellett tisztelgés a Mercedes történetének két jelentős dizájnfőnöke előtt is: Paul Bracq  10 éven át vezette a Daimler-Benz sinderfingeni dizájnrészlegét, ezalatt többek között olyan típusokat tervezett, mint a W115. Bruno Sacco  pedig 1975 és 1999 volt a gyári stúdió vezetője, a 80-as években az ő irányításával készült, időtlen szépségű Mercedes modelljei is igazi inspirációval szolgáltak az Icon E számára" – írta Obendorfer saját honlapján.