Az ELMŰ-ÉMÁSZ áramszolgáltató kWh-alapú elszámolást és fizetést az e-autó töltőin, amelynek tesztüzeme május 28-án kezdődik. A megoldás teljesen digitális, a fizetés az eCharge+ applikációban rögzített bankkártyával történik.

Tesla Model S-t töltenek Magyarország legnagyobb, egyszerre kilenc elektromos autó fogadására alkalmas töltőállomásán a Nagykanizsához közeli SormásonForrás: MTI/Varga György

Az ELMŰ-ÉMÁSZ 2010-ben avatta fel Magyarország első közterületi töltőoszlopát. Ezt, és az utána létrehozott töltőoszlopokat az autósok eddig ingyenesen vehették igénybe. A szolgáltató szerint a szolgáltatás minőségének fenntartása és növelése csak akkor biztosítható, ha ez a jövőben üzleti alapon történik, ezért az áramszolgáltatók közül elsőként az ELMŰ-ÉMÁSZ átáll a kWh-alapú elszámolásra és fizetésre.

Május 28-án elindult a digitális fizetési megoldás tesztüzeme, amelynek során 5 kiválasztott töltőoszlopon 1 hónapig 10 Ft/kWh egységáron tölthetik fel járműveiket az e-autósok. Az 5 kijelölt töltőoszlop (10 töltőpont) elérhetősége:

o    1054 Budapest, Akadémia u. 1.
o    1146 Budapest, Állatkerti körút 1.
o    1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 15.
o    1073 Budapest, Erzsébet krt. 13.
o    1132 Budapest, Tisza utca 1.

A tesztidőszak alatt a többi töltőpont továbbra is ingyenesen az e-autósok rendelkezésé-re áll, a tesztidőszak sikeres lezárását követően a fizetési megoldást bevezetik a társaság összes nyilvánosan hozzáférhető közterületi töltőoszlopán. A tesztidőszakot követően

a töltési szolgáltatás tervezett egységára 99 Ft/kWh lesz.

Ezzel egy 40 kWh-s akkumulátorral szerelt  Nissan Leaf teljes feltöltése kb. 4000 Ft lesz, amellyel a kompakt kategóriás elektromos gépjármű 270 km-t tud megtenni. Egy 100 kWh-s akkuval rendelkező Tesla Model S vagy Model X feltöltése viszont közel 10 ezer forintba fog kerülni.

Forrás: MTI/Marjai János

A szolgáltató számításai szerint az üzemanyagköltség még így is csak kb. a fele lesz a villanyautókkal összemérhető benzines autókhoz képest.

A fizetési megoldás teljesen digitális, a fizetés az eCharge+ applikációban rögzített bankkártyával történik. A rendszer a töltés megkezdésekor egyszeri 900 Ft összeget zárol a bankszámlán, majd a töltést követően a fel nem használt összeg néhány nap elteltével, maximum egy héten belül automatikusan feloldásra kerül.

A fizetésről az ügyfelek a töltést követően pár percen belül bizonylatot kapnak az applikáción keresztül, áfás számla igény esetében az ügyfélszolgálat elektronikus számlát küld e-mailben.