Fokozott ellenőrzést tartanak a rendőrök a vasúti átjáróknál

MÁV, kereszteződés, fénysorompó, sorompó, rendőr, vasút, gyalogos, vonat, vasúti átjáró
Vágólapra másolva!
Országszerte közös ellenőrzéseket végez a MÁV és a rendőrség 61 vasúti kereszteződésnél, mert bár a tavalyi évhez képest csökkent, de még mindig nagyon sok a baleset az átjáróknál – idén eddig hét ember halt meg. A rendőrök nemcsak az autósokat ellenőrzik, a gyalogosokat és a bicikliseket is óvatosságra intik. 
Vágólapra másolva!

A MÁV közleményében azt írta, a rendőrökkel 2009 óta minden év június 6-án több mint hatvan helyszínen ellenőrzik a közúti közlekedőket, a vasútbiztonsági szakértők pedig szórólapokkal és szóban hívják fel az autósok, kerékpárosok figyelmét a kockázatokra. Ezenkívül vizsgálják a közúti-vasúti kereszteződések állapotát, a vágányok melletti területeket, az útburkolat minőségét, a felfestéseket, a fénysorompójelzők, optikák épségét, láthatóságát.

Forrás: MÁV Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Tavaly a MÁV és a MÁV pályahálózatának vasúti-közúti kereszteződéseiben

89 ütközés és gázolás történt.

Ez egész évre vetítve több mint 2017-ben (83), ám a tavalyi utolsó negyedévben (22-ről 17-re) és az idei első öt hónapban (25-ről 20-ra) csökkent a balesetek száma az előző évek azonos időszakaihoz képest. Május végéig 20 alkalommal következett be baleset az átjárókban, ami öttel kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest.

Idén hét személy halt meg,

míg tavaly négy halálos áldozat volt május végéig. Idén eddig négyen súlyosan sérültek meg, kilenc baleset személyi sérülés nélkül végződött.

Az események mögött a KRESZ előírásainak megszegése áll. A balesetek majdnem mindegyikét az okozta, hogy a közlekedők megpróbáltak még a vonat előtt átérni, esetleg egy pillanatra kihagyott a figyelmük. Az okok között szerepel a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, a vezetés közbeni telefonálás is.