Új módszerrel vadásznak az autósokra a magyar sztrádákon, ez a titok

2019.06.06. 11:06

Új típusú ellenőrzéseket vezetett be a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató a bliccelők kiszűrésére.

Bartal Tamás, az állami cég vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy 2014 óta negatív trend figyelhető meg a visszaélések tekintetében, amelyek zömét külföldiek követik el. Miközben a magyarok egyre inkább megtanulták és betartják a szabályokat, az összes nem fizetők körében a kamionosok esetében a belföldi szabálytalankodók aránya 40-ről 20 százalékra csökkent, addig a külföldi szabálytalankodók aránya 60-ról 77 százalékra nőtt.

Ugyanez a tendencia figyelhető meg a személyforgalomban is, az e-matricásoknál a visszaélések 70 százalékát külföldiek követik el. Ennek visszaszorítására fokozzák az ellenőrzéseket.

Egyebek között az autópálya-pihenőkben, a hosszú hétvégéken megállításos ellenőrzéseket végeznek. Ezt eddig inkább a személygépkocsiknál tették meg, most azonban a kamionokra is kiterjesztik. Jellemző példaként Bartal Tamás elmondta, hogy húsvétkor csináltak egy ellenőrzési kampányt, háromszázalékos volt a bliccelési ráta, tehát a megállítottak három százaléka bliccelt, és ezeknek a potyázóknak a 93 százaléka külföldi volt.

A NÚSZ vezérigazgatója arról is beszélt, hogy áprilisban még tesztelték, májustól pedig élesben megy a menet közbeni ellenőrzés, amikor a járőrkocsival lényegében a szembejövő sávot pásztázzák kamerákkal, és azonnal képet készítenek minden szabálytalankodóról.

A megoldás lényege, hogy a bliccelők bármelyik pillanatban, bárhol találkozhatnak a különleges kamerákkal felszerelt, speciális szoftvereket alkalmazó NÚSZ-os ellenőrautókkal. A bliccelők nem tudnak kitérni, elbújni az ellenőrzés elől, a technológia kivédhetetlen, megkerülhetetlen, háromszor, négyszer nagyobb a lebukás esélye, mint a fixkapus ellenőrzésnél.

Egyelőre öt autót szereltek fel ezzel a technikával, és Bartal Tamás szerint az eredmény igazolta a döntésüket: februártól május végéig száz szellemkamiont, vagyis olyan járművet lepleztek le, amelynél úgy trükköznek, hogy eltakarják vagy lebillentik a rendszámtáblát.