Hamarosan döntés születhet arról, hogy Magyarországon megnövelik az üzemanyagokba kötelezően bekeverendő biokomponensek arányát.

A változás alapját egy küszöbönálló, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a napokban a kormány elé kerülő jogszabályi változás adhatja - írta a Magyar Nemzet. Ennek eredményeként a következő évtizedben megemelkedhet a motorüzemanyagokba kevert bioetanol, illetve biodízel aránya. 

A lépés növelheti hazánk megújulóenergia-felhasználását, új munkahelyeket teremthet, javíthatja az üvegházhatású gázkibocsátás  és a külkereskedelmi mérleg eredményét, valamint az agrárium helyzetét is.

Jó néhány ország bevezette már az E10-es üzemanyagot, vagyis hogy a benzinhez öt helyett tízszázalékos arányban kevernek bioetanolt. Ilyen Franciaország, Belgium, Finnország, Németország, amelyek már évek óta használják az E10-est.

Nemrégiben csatlakozott a körhöz Románia és Bulgária is, bizonyítva, hogy fejletlenebb autóparkhoz semmivel nem passzol kevésbé a nagyobb arányú bioüzemanyag-használat.