Olyat tudnak majd a közlekedési lámpák Zalában, ami az egész világon ritka

közlekedési lámpa, forgalom, BKK, Bartók Béla út, Hamzsabégi út
Vágólapra másolva!
A Magyar Közút Zalaegerszegen, városi környezetben, jelzőlámpás csomópontokra terjesztheti ki kísérleti intelligens közlekedési rendszerét.
Vágólapra másolva!

A "C-Roads 2 Hungary" című projekt támogatási megállapodása alapján a fejlesztés bruttó 829 millió forintból valósul meg 2020 és 2023 között.

A C-Roads fejlesztés első fázisában elsősorban gyorsforgalmi úthálózaton alakít ki jármű és infrastruktúra közötti kommunikációt a Magyar Közút. A megállapodás alapján az a cél, hogy

a zalaegerszegi Járműipari Próbapályán már elérhető teszteseteket valós körülmények között, városi környezetben is kipróbálhassák

Zalaegerszegen, szorosan együttműködve az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-vel.

A C-Roads együttműködés mindehhez nemzetközi fórumot biztosít. A technológia a közeljövő fontos forgalomszabályozási és információs rendszere lesz, ami közvetlen, kétirányú információátadást tesz lehetővé a járművek és az infrastruktúra között, ezzel is támogatva a kapcsolt és autonóm járművek közlekedését.

A Magyar Közút régóta foglalkozik intelligens közlekedési rendszerekkel, nyomon követi a legújabb technológiákat. Együttműködési megállapodásokat kötöttek digitális térképszolgáltatókkal, mint például a Here és a TomTom, szomszédos közútkezelőkkel, mint az osztrák ASFINAG, a szlovén DARS vagy a román CNADNR, valamint létrehozták és üzemeltetik a Nemzeti Adathozzáférési Pontot.