Magyar diákok autói is versenyeznek egy különös autóversenyen

2019.07.02. 16:33

A Shell Eco-marathonon nem a leggyorsabb, hanem a legkisebb fogyasztású autó nyer.

Az idén július 2-5. között megrendezett Shell Eco-maratonra több mint 150 – köztük három magyar – csapat kapott meghívást. Balról jobbra a kecskemétiek, a győriek, és a szegediek autója láthatóForrás: Shell/Bertalan_Soos

A több mint 30 éves múltra visszatekintő versenyen évről-évre Európa és a környező országok legjobb egyetemi és középiskolás csapatai gyűlnek össze Londonban, hogy kiderüljön, melyikük járműve tudja a legnagyobb távot megtenni 1 liter üzemanyaggal vagy 1 kWh energiával.

Később akár önvezető technológia beépítésére is alkalmas lesz az új győri autóForrás: Shell/Bertalan_Soos

Lehet benzines, dízel, elektromos és üzemanyagcellás autóval is indulni, a karosszéria szempontjából városi és prototípus kategóriák léteznek. Előbbiek jobban hasonlítanak a valódi autókra, csak sokkal kisebbek náluk, az utóbbiak viszont leginkább áramvonalas, ablakokkal ellátott koporsónak tűnnek.

Sokat fejlődött a kecskeméti masina, a csapat számításai szerint a legjobb 5-be is bekerülhetnek idén. Az autó képes 40 forintnyi áramból kb. 500 km-t megtenniForrás: Shell/Bertalan_Soos

A magyar diákok idén számos fejlesztéssel készültek a kedden kezdődő londoni versenyre. A győri Széchenyi István Egyetem csapata egy teljesen új, csepp alakú városi autót épített, a kecskeméti KSZC Kandó Kálmán Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának diákjai új telemetriai rendszerükkel és motorvezérléssel tervezik jelentősen növelni elektromos hajtású prototípusok hatékonyságukat.

Mindössze 43 kilót nyom a szegedi autó, és egy női pilóta vezetiForrás: Shell/Bertalan_Soos

A két év kihagyás után a versenyre visszatérő Szegedi Tudományegyetem csapatának járműve pedig a régi, üvegszálas karosszériájába új villanymotort, vezérlő elektronikát és központi kijelzőt kapott, emellett a gumikat is kisebb ellenállásúra cserélték, és sokat teszteltek.

Még több információ a Shell Eco-marathonról és a magyarok szerepléséről a weboldalon érhető el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK