A játszótér parkolójában egyértelműen celebritás voltam. A legtöbben csak néztek, de pár anyuka és apuka meg is szólított a teszthéten, persze a Daciáról érdeklődve. Bizony, az állami támogatású Lodgy most fontos téma a vacsoraasztalnál, az évzárón és a munkahelyen is a nagycsaládosok körében. Meg szabad venni a piac legolcsóbb autóját? És az 1,6-os szívómotor a jó választás?

Jó, kicsit csúsztattam a címben: a megjelölt összegből a tesztelt autó nem, csak ugyanezzel a motorral az Ambiance felszereltség jön ki, ami lényegesen fapadosabb. De akkor is, ez egy zsír új autó, garanciával, állami támogatással, amiből rengeteget fognak eladni itthon a jövőben, erre fejemet teszem. Ráadásul csúcsfelszereltséggel sem sokkal drágább, erre később visszatérünk. Ettől persze hiányosságai még lehetnek (és vannak is vastagon), de az ár-érték arányát semmi sem tudja felülmúlni.

Talán innen néz ki a legjobban, de csak erős jóindulattal nevezhető kívánatosnak a forma. Még több fotó a galériában, kattintson a képre!Forrás: Origo

A Renault által feltámasztott Dacia pont elég ideje van a piacon (már 15 éve!), hogy az emberek elkezdjék megszokni, és bár továbbra sem egy presztízsmárka, kezd kikerülni a totálisan ciki kategóriából. A legelső Logan darabossága után a második felvonásban kiszórt modellek, a Duster és a Lodgy már nagyot szóltak, és gyorsan részévé váltak az utcaképnek, de sok országban a Sandero is népszerű.

Remekül kihasználták a 4,5 méteres hosszt a tágas kabinhoz, ennek egyszerű forma az ára. A Techroad 16-os (felárért könnyűfém) kerekeken gördülForrás: Origo

A Dusternél időközben megvolt a modellváltás, és jókorát léptek vele előre, a Lodgy viszont 2012 óta gyakorlatilag érintetlen – és bizony elszállt már felette az idő. A második generációról egyébként még csak kósza pletykák vannak, de legkorábban 2020 végére várható. Addig pedig itt van nekünk ez a lassan kifutó Lodgy, ami nem éppen egy műalkotás.

Optikai csomag próbálja emészthetővé tenni

Sportosságnak, agressziónak nyoma sincs rajta, úgy fest, mint egy kérődző tehén, aki épp sziesztázik. Jó, a Stepway felszereltség (a csúcs) és azon felül a Techroad széria (csúcs-csúcs) pár apró részlete tartalmaz érdekesebb elemeket is. Ilyenek a kívül-belül elszórt piros díszítések a tükrökön, a felniken vagy a szellőzőrostélyok közepén; a műanyag sárvédőívekkel pedig kevésbé tűnik komikusnak a nagy test és a kis kerekek kombinációja. További SUV-os elemek az ezüstbetétek az orron.

Egyszerű anyagokból áll, és nem a formatervezés csúcsa, de élhető. A kormány sokat javult a Lodgy korai évjárataihoz képestForrás: Origo

Beülve sem titkolja célszerszámjellegét a Lodgy, a műanyagok kemények, a kapcsolók bumfordiak és a műszerek is baltaegyszerűségűek. Nagyon kellemes meglepetés viszont, hogy új a kormány. Az első években a Lodgyba még az ős-Dacia-kormányt szerelték, ami förtelmesen vacak és óriási volt. Ez az új bőrszerű anyaggal van borítva, és kényelmes fogású is. Innen egyébként csak a tempomatot tudjuk kezelni, a zenét a kormány mögötti jó megszokott kis konzolról lehet pötyögtetni.

Jó pár alkatrész ismerős lehet (korábbi) Renault modellekbőlForrás: Origo

A másik csoda a középső érintőkijelző. Gyors, jól látható és könnyen értelmezhető, egyszerűen hihetetlen, de sok komolyabb autó interfészét veri, egyértelmű piros pont. Tárolórekeszekkel nem kényeztettek el a Dacia mérnökei, de azért a legfontosabb cuccokat el lehet pakolászni. Nekem tetszett a kockás üléshuzat, és az is, hogy egy minőségibb, kevésbé izzasztó anyagból készült, mint amire a piac legolcsóbb autójától számítana az ember.

Techroad szinten széria a 7 colos érintőképernyő, de a tolatókameráért 50 ezer, a navi Nyugat-Európa térképéért 30 ezer forintot kell fizetniForrás: Origo

A cethal gyomrában

A hasábformának megvan az előnye is, mert bár esztétikusnak nem, praktikusnak annál inkább nevezhető. A helykínálat az egyik legfőbb erőssége a legnagyobb Daciának, ugyanis minden irányban óriási, simán veri az aktuális Grand Scénicet, de érzésre még az Espace-nál is szellősebb. Jó nagy hátsó ajtón keresztül rakodhatunk az (öt üléssel) 827 literes hátsó raktárba, de minden ülést lehajtva több mint 2,5 m³ helyet kapunk.

A harmadik sor ülései az előtte lévő sor hátuljára hajlanak fel. Nem a leginkább helytakarékos megoldásForrás: Origo

Egy hetet nyúztam a Lodgyt, 1 darab feleséggel és 4 darab megátalkodott gyerekkel, ennyi idő alatt pedig kijöttek azok a dolgok is, amiket nem szerettem, hiányoltam vagy épp utáltam benne. Az első és legfontosabb a kényelem és a komfort. Az ülések egyszerűek, de nem feltétlenül kényelmetlenek, viszont a kormány csak le-fel állítható, így én például a megszokottnál fárasztóbb pozícióban tudtam csak elhelyezkedni.

Tologatni nem lehet a második üléssort, de úgy van beállítva, hogy egy 180 centis sofőr mögött is van annyi lábhely, amennyi a képen láthatóForrás: Origo

Ráadásul a váltó annyira lenn van, hogy előre kellett dőlnöm, ha valahol a mélyben akartam kotorászni vele, ami szintén nem segített a kezdődő lumbágómnak. Ennél eggyel idegesítőbb a menetzaj, ami 110 felett állandósul, és fárasztóvá teszi a hosszú távú haladást. Sajnáltam, hogy a második sor üléseit nem lehet tologatni, és nem is különállóak, ahogy a leghátsó két ülés sem a padlóba hajtható, hanem a második sor hátuljára.

Cikkünk folytatódik, kérjük lapozzon!