Új autó, hét üléssel, 1,76 millióért. Érdekli? – Dacia Lodgy 1.6 teszt

2019.07.08. 18:32

Használtautós-reflex: legyen szívómotorral!

Még az extralistán sincs hátsó sötétítés vagy kihúzható árnyékoló, így a kánikulában kénytelenek voltunk a középkori módszerrel egy törülközőt a hátsó ablakhoz csíptetni az alvó baba mellett. Ez persze egy 40 ezer forintos sötétítéssel vagy pár száz forintos tappancsos árnyékolókkal (szigorúan Villám McQueen) orvosolható. Persze lehet, hogy én egy elkényeztetett újságíró vagyok, aki más új autókhoz hasonlítgat, lehet, hogy valaki egy 16 éves Zafirából átülve ódákat zeng majd a Daciáról.

11,5 másodperc alatt gyorsul százra, és 172 km/h a végsebessége, a valóságban finoman szólva nem egy rakéta a régi 1,6-os szívómotorral. De használtan ezt a verziót fogja keresni a piacForrás: Origo

A tesztelt autóban egy kihalófélben lévő faj egyik utolsó példánya, egy sima szívó benzines volt, 1,6 literes űrtartalommal. Ez a belépőmotor 100 lóerős, és ha mindenki benn ül, akkor nagyon, de nagyon nem megy, a fogyasztása vegyesben mégis 8 liter körül alakult. Azoknak ajánlom, akik minimum 10 évre terveznek a Lodgyjukkal, mert egész biztosan ez a legproblémamentesebb és legtartósabb motor a palettán, más jó tulajdonsága viszont nem nagyon van.

Franciás kiosztású kilométeróra, a duda szerencsére az indexkar gombja helyett a kormányközépről szólaltatható megForrás: Origo

Azt suttogják egyébként, hogy ez a motor rövid időn belül kiesik a gyártásból, bár most, július első napjaiban még választható a konfigurátorban (nyilván erre lesz a legnagyobb érdeklődés). Elérhető még – és minden bizonnyal az is marad - az egészen új 1,33-as turbós, 100, illetve 130 lóerővel, és az 1,5-ös dízel is 115 lovas teljesítménnyel.

Mindegyiknek kifizeti a felét az állam

Mivel gyakorlatilag mindenki él majd az állami támogatással a Lodgy-vásárlók közül, ezért az árakat már ezzel csökkentve vizsgáljuk. Fontos, hogy a Lodgy minden esetben 5 millió forint alatt marad, így a teljes 2,5 milliós kedvezményt nem lehet maximálisan kihasználni, csak az ár felét adja az állam. A címben szereplő összeg a legegyszerűbb felszereltségre vonatkozik, de ha légkondit is kérünk bele (enélkül senki ne vegyen új autót), akkor 1,825 millió a beszálló ár.

Míg a Dusternél sokan a divatos formák miatt is a román márkára szavaztak, itt a forintok, centik és literek számítanakForrás: Origo

Ez már a vállalható kategória elektromos első ablakemelőkkel, MP3-as rádióval és központi zárral. A Dacia olcsón adja az extrákat is, úgyhogy érdemes böngészni a konfigurátort. A másik véglet a tesztelt Techroad, amiben gyakorlatilag az ülésfűtésen kívül (+50 ezer forint) minden benne van. Dízellel a csúcs listaár 4,9 millió, itt már majdnem kihasználható a teljes támogatás, holott ez még mindig nem éri el más hétülésesek alapárát – vagyis a Lodgy toronymagasan a legolcsóbb a piacon.

Elfér a három gyerekülés! És még nem is feszülnek egymásnak teljesenForrás: Origo

Döbbenet: nem pénznyelő, hanem befektetés!

Vezetési élményről nem nagyon tudok beszámolni, mert nem volt, de az egyértelműen bebizonyosodott, hogy kisebb-nagyobb kompromisszumokkal ugyan, de a Lodgy élhető alternatíva 3 gyerekkel, sőt adott esetben (és tetőboxszal) 4-gyel is. Egyszerű, elfogadhatóan biztonságos és tágas kocsi, nagyon, nagyon baráti áron. Bár nem próbáltam, de én látatlanban az erősebbik 1,33-as, turbós motort venném a Techroad szinttel.

Off-roados díszítések egy fronthajtású egyterűn – mindegy is, kicsit aktuálisabbá teszik a formátForrás: Origo

Ez 2,3 millió forint, vagyis egy nagyjából 10 éves népszerű egyterű (Touran, Zafira, Grand Scenic) ára. 3 év garanciával kapjuk az autót, és 3 év után adhatjuk majd el, ekkor pedig még biztosan többet fog érni, mint a 2,3 millió forintos ára. Aki hideg és racionális fejjel gondolkozik, az rövid számolás után könnyen beláthatja, hogy anyagilag egyértelműen egy Lodgyval éri meg legjobban az állami támogatás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő