Forradalmi újítás jöhet a hibrid autóknál, ez mentheti meg a Földet

2019.07.09. 14:49

A Toyota, a NEDO és a Sharp bejelentette, hogy 2019 július végén megkezdik közös projektjük közúti tesztjeit.

A tesztek során felmérik, mennyire hatékonyan képesek a nagy hatásfokú napelemek javítani az elektromos üzemű járművek hatótávolságát és energia-felhasználását.

A Toyota a paneleket egy Prius Plug-in Hybrid tetőlemezén, motorházfedelén, csomagtérajtaján és egyéb felületein elhelyezve megépítette a közúti teszten résztvevő demóautót. A napelempanelek hatásfokának növelése, valamint a fedélzeti felület bővítése révén a Toyotának sikerült mintegy 860W névleges energiatermelési teljesítményt elérnie.

Forrás: Toyota

Az autó egy olyan rendszert is alkalmaz, amely nem csak parkolás során, de menet közben is tölti a hibrid akkumulátort, ami a várakozások szerint jelentősen javíthatja a jármű elektromos hatótávolságát, illetve energia-fogyasztását. Az autó mostani, solar csomaggal mintegy 55 km-es tisztán elektromos hatótávja helyett akár 106,3 km-es hatótávra is képes lehet az új panelrendszerrel.

A tesztek során számos adatot gyűjtenek és ellenőriznek a szolárpanelek energiatermelő teljesítményétől kezdve a hibrid akkumulátor töltési időtartamáig, majd ezeket a fedélzeti napelemes töltőrendszer fejlesztésében hasznosítják.