Ritka veszély fenyegeti a magyar autósokat, figyelmeztetést adtak ki

baleset, Szeged
Helyszínelő rendőrök a baleset helyszínék
Vágólapra másolva!
Július közepétől augusztus közepéig tart az őz, hazánk legnagyobb egyedszámban és szinte mindenhol előforduló nagyvadfajának párzási időszaka.
Vágólapra másolva!

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete és a Magyar Autóklub, mint az ország legnagyobb autós civil szervezete arra figyelmezteti az autósokat, hogy

a következő egy hónapban a szokásosnál is óvatosabban vezessenek az őzek párzása miatt.

A nász alatt a bakok kergetik a sutákat, és eközben az állatok sokkal figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában, ráadásul nappal is aktívak, így nagyobb az esély arra, hogy kiugranak az autók elé.

Amennyiben őz keresztezi az utat, számíthatunk rá, hogy követi egy másik, így lassítsunk, dudáljunk!

Ha kiugrik a kocsink elé, az egyetlen megoldás a vészfékezés (ezért figyeljünk a követési távolságra is)! A volánt semmiképp se rántsuk el, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mert ez szintén balesethez vezethet!

Ha mégis bekövetkezik az ütközés,

feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mert a vad- és gépjármű ütközés közúti balesetnek számít.

A helyszínelés jegyzőkönyve lehet az alapja az esetleges további ügyintézésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrség gondoskodik.

Az őz egyedszámát hazánkban mintegy 380 ezerre becsülik, az ország egész területén előfordul. A hazánkban 2017-18-as vadászati évben elütött 6218 nagyvadból 4756 őz volt, és a balesetek jelentős része a párzási időszakban történt.