A titokzatos idegen - Infiniti QX60 teszt (2019)

2019.07.31. 18:31

15 hangszóró és akár két köbméter raktér

Külön érdekesség, hogy hifinél lekapcsolhatók a hátsó hangszórók, hogy azok ne zavarják az élményt. Ja, persze van 12 és 110 voltos csatlakozó, meg ülésfűtés is, hogy teljes legyen a lista. Ezek után jön a ráadás, a leghátsó üléssor.  A megközelítés kifejezetten ötletesen lett megoldva, egy dedikált karral a középső ülés nem csupán előrebillenti a támláját, hanem elcsúsztatás közben az ülőlap felcsukódik a háttámlához, ezzel sokkal jobban előretolható, tehát jóval nagyobb helyünk van beszállni.

Leghátul is simán elfér két átlagos méretű felnőtt, nekik is jut hangszóró, külön légbefúvó és pohártartók isForrás: Ruschel Zoltán

Miután bejutottunk, meglepő kényelemben lehet részünk. Egy 180 centis utas simán elfér itt, alig kell előrébb tolni a középső ülést - ott pedig még így is rengeteg hely marad. Kapunk rendes fejtámlákat és külön légbefúvókat (a padlóban is). Ha épp nem filmet nézünk, akkor 15 hangszórós Bose prémium audiorendszer csinál koncerttermet odabent, de persze a praktikumot sem vették félvállról.

Önálló klímapanel és ülésfűtés is jár a középső sorban ülőknek. Itt is van RCA bemenet és hangerőszabályzó a multimédiás fejhallgatóknakForrás: Ruschel Zoltán

Az ajtókban lévőkkel együtt 12 pohártartó van, plusz dupla fedeles, kárpitozott első könyöklő (USB, RCA és 12 voltos csatlakozóval), méretes kesztyűtartó, zseb az első ülések hátán. Ki ne felejtsem a csomagteret, ami még hét üléssel is meghaladja a 400 litert,  a padló alatt bőséges tárolóval. Ha lehajtjuk az üléseket, akkor öt utassal bő 1,1, míg két személlyel már 2,1 köbméteres a teljesen sík raktér – akár a szomszéd mosógépét is simán hazavihetjük a sajátunkkal együtt.

Hathengeres, és a turbófeltöltés tabu

Kényelmes, tágas, praktikus, de vajon vezetni milyen lehet? Nos, ha csupán egy mondatban kellene jellemeznem, akkor azt mondanám, hogy képzeljünk el egy szuperkényelmes otthoni kanapét, csak mozgásban. Ehhez ugye kell egy motor is, a QX60-ban pedig ez sem akármilyen. A Q50-ben megismert 3,5 literes, szívó, természetesen változó szelepvezérlésű V6-os blokk került az orrába, ám ezúttal hibrid rendszer nélkül és némileg „lebutítva".

Tükörsima alapjárata és álomszép hangja van a 3,5 literes, szívó V6-osnak. Ereje elegendő a hatalmas test mozgatásához, fogyasztása csak a jobb lábunktól függForrás: Ruschel Zoltán

Azért a 295 lóerő és a 366 Nm elegendő a hatalmas testhez, bár ennek az autónak nem a száguldás a lételeme. Ahogy a sportszedánban, úgy itt is elképesztő a V6-os járáskultúrája, az alapjárat tükörsima és rezgésmentes,  menet közben pedig csodás hangja van. Már amennyit hallani belőle, mert városi sebességnél szinte süketszobában ülünk, és autópályán sem kell üvölteni a leghátul ülőkkel sem.

Nemcsak a lemezfelületek óriásiak, az ablakok is, így a kilátás a méreteihez képest egész jónak mondhatóForrás: Ruschel Zoltán

Fogyasztás tekintetében a tesztátlagunk 12 liter lett, de a dugókat messze elkerültük, utóbbi esetben ennek jó másfélszeresével számolhatunk, de országúton és autópályán simán 10 liter alatt kijövünk. További fontos különbség, hogy a QX60-ban egy CVT, azaz fokozatmentes váltón juttatja el a kerekekhez az erőt. Mivel már alapjárat közelében is magabiztosan húz, így nem kell kipörgetni, szükség esetén pedig kézzel is kapcsolgathatunk.

Mintha nem is gurulna, hanem terjedne az úton

Alapból jár az összkerékhajtás is, ennek működésébe nincs beleszólásunk. Normál esetben csak elöl hajt, ha szükséges, akkor pedig hátra is ad a nyomatékból. Menetdinamikai kapcsolóval elvileg változtatható az autó viselkedése, de mind a Sport, mind az Eco mód inkább vicces, mint hasznos.  A kormány pont elegendően közvetlen, stabil az egyenesfutás, és meglepően jól manőverezhető az óriási karosszéria. Futóműben pont azt nyújtja, amit az utastér alapján sejtünk előre.

Ha az összes hátsó ülés le van hajtva, majdnem 2,2 köbméterbe pakolhatunk, a padló végig teljesen sík, fura módon nincs sem roló, sem kalaptartóForrás: Ruschel Zoltán

Abszolút kényelemorientált, bár hagyományos rugók és lengéscsillapítók vannak alatta, kellemesen ringatózunk az úton. Menet közben nem is mozog, inkább tovaterjed, siklik. Selymes hangja teljesítménye (0-100 km/h: 8,4 s) és várható megbízhatósága is a hathengeres mellett szól, de érdemes tudni, hogy a márka közepes szabadidő-autójában, a QX50-ben már megjelent egy sokkal izgalmasabb technika is: a világ első változó sűrítésű turbómotorja.

Extrákkal rogyásig pakolva is emészthető áron

Elképesztő tágasság és kényelem, luxus, jó minőség, hét ülés, csodálatos motor, ezek tehát a QX60 fő erősségei. No meg a felszereltsége, mert bár a tesztautó a csúcskivitel volt, a metálfényen kívül minden, amit a képeken látunk, az széria benne. Kezdve a kettős (elöl szimpla és nyitható, hátul fix panoráma) üvegtetővel, a bőrkárpiton, Bose hifin, multimédia-rendszeren, elektromos csomagtérajtón át a 20 colos felnikig minden alap, és a lista még hosszan sorolható. 

Az ajtón csak a tárolózseb kicsi, nem spóroltak a bőrrel sem. Finom részlet a valódi fémből készült kilincs, a fabetét láthatóan nem valódiForrás: Ruschel Zoltán

Ezek után mindenki arra kíváncsi, hogy mindezért mennyit kell fizetni. Meg fogunk lepődni, mert a QX60 ebben a kivitelben 18,5 millió forintos áron hazavihető. Ennyiért a hasonló méretű európai konkurensekből (pl. Audi Q7, BMW X7, Mercedes GLS) legfeljebb az alapmodellt vagy még azt sem kapjuk meg. Távol-Keletről egyedül a Lexus RX nyújtott, L-változata állítható mellé konkurensként.

A hűtőrács oldalsó ívei a lökhárítóban és a motorháztetőn is folytatódnak. Az autóhoz illő méretű a márkajelzés isForrás: Ruschel Zoltán

Kétségtelen, hogy a QX60 más világot képvisel, mint amit az Óvilág vásárlói megszoktak, vannak hibái is, ám ritkasága és ezek mellett igen kedvező ára is különleges ajánlattá teszi.  Feltéve, hogy a cikk megjelenésekor még marad pár darab abból az alig több, mint egytucatnyiból, amelyet beszerzett az importőr. A tesztautó átvétele idején mindenesetre már több példány is elkelt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő