Még soha senki nem gyártott olyan erős és gyors ferdehátút, mint a Kecskeméten készülő Mercedes-AMG A 45. Igaz, hogy elképesztően drága, de a képességei is ennek megfelelőek, ráadásul a motorját, ami a legnagyobb fajlagos teljesítményű a világon, egyetlen szakember rakja össze Németországban.

CLA 45 S 4MATIC+ és A 45 S 4MATIC+. Egypetéjű ikrek azonos technikával, de némileg eltérő célcsoporttal. A CLA jobb légellenállású és nagyobb csomagterű, viszont nehezebb, és kicsit kevésbé agilis. Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: Mercedes-Benz

Pontosan 20 évvel ezelőtt az AMG megengedte magának azt a poént, hogy az A-osztályból csináljon egy A 38 nevű duplamotoros, 250 lóerős szörnyet, amiből aztán összesen 4 darabot építettek, ebből 1-1 ment Häkkinen, valamint Coulthardnak. Az első A-osztály mindenre alkalmas volt, csak sportos autónak nem,  a másodiknál, ami még mindig szendvicspadlós, azaz magas építésű volt, nem is erőlködtek AMG változat kifejlesztésével, a harmadik, végre alacsony építésű generáció viszont mindent bepótolt, talán túlságosan is.

Egy trükk miatt laposabb a 45-ös orra, mint a többi A-osztálynak. A keretesben olvashat errőlForrás: Mercedes-Benz

Az öltönyös Mercedes-imidzsből kicsit kilógott a durrogó kipufogós, baseballsapkás, izompólós A 45 AMG, amit eleinte 360, aztán 381 lóerővel árultak,  a kategóriában tetemesnek számító összegért. Az AMG vásárlók átlagéletkorát érezhetően csökkentette a bevezetése, és a hatalmas sikerre való tekintettel (a tervezett mennyiség kétszeresét adták el) az utódlás sem lehetett kérdés.

Visszafogott maradt az optikai tuning, szürkében nem keltene feltűnést seholForrás: Mercedes-Benz

Megkomolyodott és megszépült

Az aktuális, negyedik generációnál viszont vége az egyetemi évek aranyifjú bohóságának, AMG-hez méltóan ismét szigorúbb, komolyabb a megjelenés,  fiatalos, de újra business like a közvetíteni kívánt üzenet. Hasonló az evolúció a testvérmodell CLA-nál is: a kicsit aránytalan első generáció után az aktuális nemzedék végre egy harmonikus formájú négyajtós kupé-limuzin lett.

A CLA 45 hosszabb és elegánsabb. Szélesebb a hátsó nyomtávja és az abroncsai isForrás: Mercedes-Benz

A CLA-t csak nálunk gyártják Kecskeméten, az A-osztály készül máshol is, így nem volt teljesen egyértelmű, hogy az AMG verziók - amelyekhez továbbra is kézzel összerakott motorok dukálnak Affalterbachból - hol készülnek. A Madrid melletti versenypályás tesztnapon rákérdeztünk az illetékeseknél, és sejtésünk beigazolódott, minden A 45 és CLA 45 Kecskeméten készül. Egy ok a büszkeségre. 

Két literből még senki sem hozott ki ennyit

A piros féknyerget, a 19-es kerekeket, a 82 mm átmérő helyett 90 mm átmérőjű 4 kidörgőt AMG-felirattal csak az S verzió kapja meg, bár egy pár dolgot pénzért nyilván az alaphoz is rendelhetünkForrás: Mercedes-Benz

Nézzük a száraz tényeket. A Mercedes-AMG A 45 és CLA 45 S 421 lóerős kétliteres négyhengerese jelenleg a legnagyobb literteljesítményű, széria benzinmotor a világon.  A sima verzióban "csak" 387 lóerős, és 500 Nm helyett 480 Nm-es, de ez is erősebb az elődmodellnél. A régi A 45 motorból csak pár csavart vettek át, egyébként az egész új fejlesztés.

Elforgatták a motort
A motorsportból ismert nanoslide technológia segíti a tartósságot és a teljesítményleadást a súrlódás csökkentésével. Az A35 AMG-hez képest a motort 180 fokkal elforgatták, főleg a dizájn miatt, ugyanis alacsonyabban húzódó motorháztetőt szerettek volna, fickósabb, szélesebb orr-résszel.

A laposabb első részben ugyanakkor nem fért el a motor a hagyományos kiosztásban, így a szívó oldal van most elől, ami elvileg jobb levegőellátottságot eredményez, ugyanakkor a tűzfalhoz került turbó és leömlő hő szempontjából okozott pár megoldandó feladatot, cserébe rövidebb lett a kipufogó, és nem kell átvezetni a motor alatt. A hűtés egyébként is egy kényes pont. A hengerfejnek külön hűtőkör dukál, esetében mechanikus szivattyúval működtetve, amely kétszer annyi vizet tud szállítani, mint az alap A osztályé.
Az Alcantara borítású kormány nagyon jó fogású, a sportülést kellően mélyre lehet engedniForrás: Mercedes-Benz

A váltó 8 fokozatú és duplakuplungos. Ennek szerencsére alacsony sebességnél és finom manőverezésnél semmi hátrányát sem érezni, tud óvatosan kúszni az autó, parkolásnál nem ugrik meg bakkecske módjára. A váltások lényegében nyomatékmegszakítás nélkül mennek végbe, a kapcsolási idők érezhetően rövidebbek, mint a normál A-osztály hétfokozatú váltójánál.

A fejtámlával egybeépített első ülések kanyarban jól tartanak, de a hátul ülők nehezen látnak ki tőlükForrás: Mercedes-Benz

Jóval többet tud a 4MATIC összkerékhajtás, mint az elődé, amely csak akkor küldött hátra nyomatékot, ha az első kerekek megcsúsztak. Itt alapból 50-50 százalék jut előre és hátra, de a helyzettől függően folyamatosan változik nyomatékeloszlás. Elöl van önzáró differenciálmű, hátul nincs, viszont itt oldalanként egy-egy többtárcsás kuplung dolgozik, így a két hátsó kerék közötti nyomatékelosztás 0-100 százalék között változhat.  Természetesen van rajtautomatika is, amivel az A 45 S 3.9 másodperc alatt van százon, a CLA 45 S és a sima A 45 pedig kereken 4 másodperc alatt.

A cikk nem ért véget. Kattintson a második oldalra, ha kíváncsi, milyen vezetni őket!