Versenypályán is bizonyított

Ritkák manapság az olyan menetpróbák, ahol "mindent lehet". A Mercedesnél nagyon rákészültek erre a rendezvényre, tucatnyi autó állt rendelkezésünkre, versenypályás és közúti tesztelésre is. Az előbbi nyilván izgalmasabb foglalkozás volt, az első napon nem is csináltam semmi mást, csak követtem a felvezető AMG GT-ket, melyekből az egyiket maga Bernd Schneider, a DTM ötszörös bajnoka vezette.

Az Aerodinamic csomag és a Night csomag vélhetően népszerű extrának fog számítani, a diffúzor, a nagyobb spoilerek és megváltoztatott szoknya teszi igazán vaddá az egyébként optikailag visszafogott AMG verziókatForrás: Mercedes-Benz

A semi-slick gumikon futó GT-knek nyilván nem volt nagy feladat kijelölni a tempót és az ívet, mehettünk kört az instruktorok mellett ülve is, akik fél kézzel rádiózva látszólag laza tempóban autózgatva teljesítették azt, amit mi őrült tempóként éltünk meg az A és CLA 45 S-ekben. Mert őrült tempó is volt. 

Kanyar közben nem tolja az orrát az első sperrdiffi miatt, kifelé ment meg nagyon korán lehet a gázra lépni, mert az intelligens összkerékhajtás mindent megoldForrás: Mercedes-Benz

421 lóerővel, villámgyors duplakuplungos váltóval és okos összkerékhajtással a hülye is tud gyorsan menni.  Ez igaz. Ez az autó mindent megold helyettünk, ha úgy kívánjuk. Ez is igaz. Mindenki Istenadta tehetségnek érezheti magát a pályán, a képernyőn például kiterjesztettvalóság-funkció segít az ívvadászatban, és komplett telemetria a jobb köridő elérésében. Ez meg végképp igaz.

Az S verzió nagyobb kipufogókat és sűrűbben lamellázott diffúzort kapForrás: Mercedes-Benz

De ezek az igazságnak csak egy apró szeletét jelentik. Ha valaki azt akarja, hogy magára legyen utalva, akkor pár kattintás és gombnyomás, és ki lesz kapcsolva az összes elektronikus segéd,  és újra megtanulja tisztelni a pályát és az autót. Az A osztály ugyanis pokoli gyors, és utcai gumival is sokkal többet tud, mint amit egy gyakorlott, de mégiscsak hobbi sofőr ki tud autózni belőle.

Mintha egy nagy szívómotor hajtaná

Ha eltekintünk a puszta adatoktól, a literteljesítményen való hüledezéstől, meg a hengerek számától, és csak az érzetre koncentrálunk, akkor azt lehet mondani, hogy az őrületes teljesítmény nem csak papíron van jelen.  Észbontó, hogy mit hoztak ki egy ennyire kis lökettérfogatból, és mennyit dolgoztak azon, hogy a nyomatékgörbe ne egy fennsíkra hasonlítson, hanem a nagy köbcentis szívómotorok lineárisan emelkedő karakterét adja, mint ahogy a Ferrari is csinálja.

2,1 baros maximális töltőnyomással dolgozik az emberi fej méretű turbó. A fejlesztéskor a dupla turbós és a turbós-kompresszoros feltöltési módokat is fontolgatták, de azok nem fértek volna be a szűkös motortérbe. Az egyetlen turbó hátránya, hogy alacsony fordulaton van egy kis késés a gázreakcióban, de közepes fordulattól eltűnikForrás: Mercedes-Benz

A 421 lóerő csak 6750-nél, az 500 Nm 5000-es fordulatszámnál jelentkezik. Ettől még mindig, minden fordulaton, azonnal, kíméletlenül tol (egy kis alul jelentkező turbólyukat leszámítva), de turbómotortól szokatlan módon felül sem fogy el,  sőt, közeledve a 7200-nál bekövetkező leszabályozáshoz, még tartogat némi ajándékot annak, aki szereti megdolgoztatni a motort. Szenzációs.

36 centi a lyuggatott első féktárcsák átmérője, a kerék 19 colosForrás: Mercedes-Benz

Példás a karosszériamerevség, számos ponton javítottak rajta az alap A osztályéhoz képest, hogy a bódé elviselje azt a rendkívüli terhelést, ami ezzel a motorral rá vár. Fékrendszer szempontjából az AMG modellek mindig a legjobbak közé tartoztak, nincs ez másként az A és a CLA 45 S esetében sem, egész napos határon autózás után sem térdelt le egyetlen egy autó sem, pedig versenypályás gyilkolás mellett ez szinte menetrendszerűen előfordul másoknál.

Miben más a CLA, mint az A?

Az A osztály és a fél mázsával nehezebb, de hosszabb és áramvonalasabb CLA kicsit eltérő karaktert mutattak, főleg egymás után vezetve, pedig ugyebár az alapok azonosak. Az A kicsit izgágább, mozgékonyabb és játékosabb volt, különösen szűk kanyarokban, ahol a két hátsó kerék közül a külsőre jut több nyomaték, mint egy Ford Focus RS-ben.  Gázon tartva a lábunkat a kilengetett autó egyből összeszedte magát, és irányba állt ellenkormányzás nélkül is, a nyomaték érezhetően előre tódult, és egyszerűen kihúzta a kocsit a keresztben állásból.

Van drift mód is, de ekkor sem kapcsol le teljesen az első tengely, mint az E 63-nál, viszont a hátsó tengelyre jutó nyomatékból még több megy a külső kerékhez. Ez azonban nagyon fogyasztja a drága Michelin Pilot Sport 4 gumit, és közúton veszélyes isForrás: Mercedes-Benz

Jaramában a célegyenes vége felé 220 km/óra körüli tempóról fékezve jött egy erős jobbos kanyar, itt érezhetően stabilabban szívta rá magát az aszfaltra a kicsit szélesebb CLA, amely összességében valamivel felnőttesebb és nyugodtabb viselkedést produkált a pályán. Persze őt is könnyen táncba lehetett vinni, vagyis driftelni ezzel is lehetett az ESP kikapcsolása után, a megfelelő üzemmódot kiválasztva.

Gombnyomásra kényelmes utazóautókká válnak

Egyedül a mi döntésünktől függ, melyik arcát csalogatjuk elő a kompakt Mercedeseknek, amit a másnapi közúti vezetésen is folyamatosan éreztünk. Ha kell, Porsche-gyilkosok, ha kell, kényelmes utazóautók,  amelyek 130-as tempónál sem pörgetik 2000 fölé a motort, és vegyes használatnál akár 9-10 literes fogyasztással is képesek eljárni.

Elképesztő adatmennyiség zúdul a vezetőre a két képernyőről és a head up displayrőlForrás: Mercedes-Benz

Komfort üzemmódban sem hanggal, sem indokolatlan keménységgel, sem állandó izgágasággal nem fáraszt az A 45, bár a kényelmes futásban vélhetően a feláras adaptív lengéscsillapításnak is volt szerepe. A beállítások és lehetőségek tárháza szinte frusztrálóan szerteágazó, például teljesen érthetetlen, hogy miért kell összesen hatféle üzemmódot kínálni, amikor elég lenne egy takarékos-kényelmes és egy sportos is, ráadásul szinte minden paramétert egyénileg is lehet állítani.

A kormány mögötti képernyő szabadon konfigurálható, szinte bármit meg tud jeleníteniForrás: Mercedes-Benz

Szokni kell a komplex fedélzeti elektronikát,  kezdve a digitális műszerek szabad konfigurálhatóságától a valós utcaképre vetített navigációs adatokon át a gesztusvezérlésre is képes MBUX menürendszeren át a beszélő személyi asszisztensig és a fejlett online szolgáltatásokig.

Árak, összegzés

A CLA várhatóan 600 ezer forinttal kerül majd többe, mint az A osztályForrás: Mercedes-Benz

Mivel a 115 lóerővel gyengébb A 35 is 15,5 millió forinttól indul, úgy sejtjük, egy jól extrázott A 45 S és CLA 45 S ára simán át fogja lépni a 20 milliós lélektani határt,  ami bizony másfél-kétszer annyi, mint amit a hot hatch kategória kevésbé neves képviselőiért elkérnek. Azonban a Merci tulajdonosa ezért a pénzért a kompakt kategória leggyorsabb és technikailag legfejlettebb autóját kapja meg, amelynek ráadásul ugyanott készítik kézzel a motorját, ahol a Maybachok, Paganik V12-eseit építik.

Kívülről alig lehet megkülönböztetni az A 45-öt a jóval gyengébb A 35-től, de belül sokkal komolyabb a technika, a motor is teljesen másForrás: Mercedes-Benz

Ez a komplett csomag az izgalmas vezetési élménnyel, a magas szintű kényelmi funkciókkal és a legfrissebb connectivity opciókkal, a mutatós belsővel egy nagyon ütős egyveleg lett. Nem lepne meg, ha magasabb darabszámokat érne el az A 45, mint a nagyon sikeres elődje, hiszen nemcsak erősebb és tágasabb, de vezetni és ránézni is jobb.