Soha, egyetlen villanyautó sem tudott akkora távot megtenni 24 óra alatt, mint a Taycan.

A teszt során napközben a levegő hőmérséklete 42, az aszfalté 56 fokig kúszott fel, a sebesség végig 195 és 215 km/óra között voltForrás: Porsche

A Porsche már az utolsó simításokat végzi a szeptemberben bemutatkozó első elektromos autóján, a Taycanon, azonban a forgalmazás megkezdése előtt az autónak még egy komoly tartóssági teszten is részt kellett vennie.

Egy prototípussal a gyár 6 tesztpilótája összesen 3425 kilométert tett meg 24 óra leforgása alatt a szabályos kör alakú, 12 km hosszú Nardó tesztpályán Olaszországban. Ez majdnem annyi, mintha valaki az Egyesült Államok két partja közötti távolságot tenné meg egy nap alatt.

Még álcázómatricák takarják a Taycant, mivel a világpremierre még két hetet várni kellForrás: Porsche

A tesztautó csak a töltésre, kerék- és pilótacserékre állt meg, műszaki probléma nem fordult elő. Csak azért tudott ennyit menni a Taycan, mert ez az egyetlen villanyautó, ami 350 kW-os, 800 V-os töltésre is képes, ami sokkal gyorsabb a manapság elterjedt rendszereknél: 14 perc alatt kb. 400 km hatótáv nyerhető. További előny, hogy vékonyabb, könnyebb kábeleket lehet használni az autóban.

A speciális, 350 kW teljesítményű, 800 V-os töltőoszlopok 2021-től a német autógyártók (BMW, Daimler, Ford, VW) által alapított Ionity töltőhálózat töltőpontjain is megjelennek majdForrás: Porsche

Egyelőre annyit tudunk a Taycanról, hogy két villanymotorjának összteljesítménye eléri a 600 lóerőt, az autó kevesebb mint 3,5 másodperc alatt gyorsul fel 0-100 km/órára, és visszafogott vezetési stílussal akár 500 km-t is meg tud tenni egy feltöltéssel.

Az abszolút rekordtól messze van a Taycan
Az 1975-ben épült, 2012 óta a Porsche által üzemeltetett nagy sebességű Nardó tesztpályán (és az egész világon) a W12-es motorral hajtott Volkswagen Nardó sportautó prototípus tartja a távolságrekordot: 2003-ban 24 óra alatt 7740,5 kilométert tettek meg vele, ami 322,9 km/órás átlagsebességet jelent. Ez több mint a kétszerese a Taycan eredményének.