Milyen vezetni?

Az adaptív lengéscsillapítás és a légrugó alapáras, az aktív futóműért és az összkerék-kormányzásért viszont felárat kérnekForrás: Origo

Ügyesen leplezi rendkívüli méreteit és a súlyát az X7, a hasonló méretű SUV-okhoz képest stabil és agilis, de azért a magas karosszériája rendesen megdől a kanyarokban. Ezt a hajlamot az 1,3 millióért kapható, a Rolls-Royce Cullinanból származó aktív futóművel lehet csillapítani (Executive Drive Pro), amely egyrészt elektromechanikus stabilizátorokkal tart ellen a dőlésnek, másrészt a szélvédőkamera és a navigációs rendszer adatai alapján előre behangolja a futóművet az előtte álló útburkolat minőségéhez.

Eco pro fogyasztásoptimalizált módban kék hangulatot kapunk a műszerfalraForrás: Origo

Egyébként az elöl-hátul alapáras légrugóknak és az adaptív lengéscsillapításnak köszönhetően még a 22 colos kerekekkel is kényelmesen fut az X7, de Sportban értelmetlenül felkeményedik, anélkül, hogy az úttartás komolyan javulna tőle. De ki akar egy ekkora autóval sportosan menni?

878 ezer forintba kerül a hátszó szórakoztató rendszer, ami két, egymástól függetlenül használható képernyőt és BlueRay lejátszót is tartalmaz USB, HDMI és jack csatlakozókkalForrás: Origo

Az M50d nevű hajtáslánc egy háromliteres, hathengeres dízelmotort takar, ami akár 30d is lehetne, ha nem dobtak volna rá 1 helyett 4 (azaz négy) turbót. Ez így összesen 400 lóerőt és 760 Nm-t eredményez, ez pedig elég ahhoz, hogy 5,4 másodperc alatt rúgja el 100-ig a monstrumot. Viszont a kihegyezett dízel gázreakciója időnként idegesítően lassú, vagy a váltó gondolkodik el, hogy a 8-ból melyik fokozat lenne a legmegfelelőbb a szűk használható fordulatszám-tartományhoz. A kb. egy másodperces hatásszünet után aztán persze megindul az X7, mint a hegy, ami igencsak gyorsan igyekszik Mohamedhez.

A csomagtérfedél egyébként két részletben nyitható – természetesen elektromosan – sőt hátulról még süllyeszteni is tudunk a légrugós futóművön, hogy pár centivel alacsonyabbra kelljen emelni a használt hűtőszekrényt, a golftáskákatForrás: Origo

A csúcs X7-esben az a megdöbbentő, hogy egyszerre nagyobb és gyorsabb is a közúti forgalom 99,9%-ánál, bár egy Audi SQ7 így is megeszi reggelire, például százig 0,6 másodpercet ad neki. Annak négyliteres, villanyturbóval lélegeztetett TDI-je nemcsak sokkal nyomatékosabb (900 Nm/1250-nél), de szélesebb fordulatszám-tartományban használható, és mellesleg V8-asként szebben is szól.

Egy ilyen autó fogyasztásával nyilván csak az foglalkozik, aki pár napra kipróbálni kapja meg, így fél szememet én is a fogyasztásmérőn tartottam, de kellemesen kellett csalódnom, mert minden megerőltetés nélkül tudott vegyesben 9 liter alatt enni.

A SET gomb aktiválja az önvezető módot. A kormányt azért fogni kell
Elvezeti magát

Izgalmas az assisted driving mód, amit a kormányról lehet aktiválni. Ilyenkor egyszerre él minden asszisztens és az autó kormányoz, fékez, gyorsít és még a táblával jelzett sebességkorlátokat is automatikusan betartja. Ügyesen és finoman vezetett a robot, de nem lehet rábízni teljesen az autót: ha úgy érzi, hogy nem fogja az ember a kormányt eléggé, villogással és csipogással figyelmeztet.


Van egy olyan érzésem, hogy amit itt még indulás után be kell kapcsolni, az a következő generációnál már alaphelyzetben be lesz kapcsolva és csak kinyomni lehet, aztán meg már kikapcsolni se engedi majd a rendszer. Milyen világ vár így a régi világ béemvéseire?

A feleslegesség luxusa

Önmagában a méreteit és az erejét sem igazán lehet észérvekkel alátámasztani, a felszereltség egyes elemei viszont már tényleg trollkodásnak számítanak. Mindjárt ott a kulcs, amelyen a kis kijelző egyrészt mutatja, hogy zárva van-e az autó vagy sem, illetve a bárban mellénk telepedő hölgyeknek is jelzi, hogy nem egy fáradt 3-as kombival jöttünk. Ennek a tökéletesen felesleges extrának köszönhetően a kulcsot is tölteni kell a váltó mögötti vezetéknélküli töltőpadon. Hogy miért nem egyszerű applikációval oldották meg? Azzal nem lehet már sehol sem villantani.

Íme a csoda kulcs, aminek a világon semmi értelmeForrás: Origo

Van továbbá gesztusvezérlés, ilyenkor a középkonzol előtt kell idétlenül mutogatni, hogy a hangerőt vagy a csatornát állítsuk. Még ha tökéletesen működne, se lenne másra jó, mint az ismerősöknek dicsekedni, de nem is igazán lehetett eltalálni, hogy hol és pontosan hogyan kellene körözni az ujjammal.

Az új iDrive képernyője már érintéssel is vezérelhetőForrás: Origo

Világítanak továbbá a feláras Bowers&Wilkins hifi A-oszlopokon található – egyébként gyönyörű – hangszórói és az összes ülés elektromos, így a második és harmadik sor támlái is, ami extrém nehézkessé és lassúvá teszik a leghátulra bekászálódást. Éjszaka az X7-es tulajdonosa pompázatos fényjátékokkal szórakoztathatja a nagyérdeműt, választható színben dekorálható ki a teljes utastér a millió kis LED-nek köszönhetően. Itt azért érezni, hogy az amerikai mellett a második legfontosabb a kínai piac, ahol az újgazdagok imádják a hosszú bajor limuzinokat, az óriásterepjárókat és a bazári fényeket.

Milliókról szól, de nem a millióknak

A 400 lóerős dízelhet alapból jár a sportosabb optikát jelentő M Paket isForrás: Origo

Az X7 az alap dízellel 25, ezzel a motorral 33 millióról indul, amivel máris 5 milliót spóroltunk az azonos motorú hosszított 7-es BMW-hez képest. További jó hír, hogy a hétülésesekre felvehető, 2,5 milliós nagycsaládos autóvásárlási kedvezményt egyből el is tapsolhatjuk a First class upgrade fantázianevű csomagra, amelyben már az üléshűtés, a masszázsfunkciós első fotelek és a nyitható panorámatető is benne van többek között. A tesztautó gyakorlatilag minden elérhető extrát tartalmazott, így kerül 43 millió forintba, ami persze sok, de ezért cserébe egy kompromisszummentes óriás SUV-ot kapunk.

Hegyként magasodik a normál méretű személyautók fölé. A 641 ezer forintos, zárható hátsó diffit tartalmazó xOffroad csomaggal terepen sem ügyetlenForrás: Origo

Amikor a kákán olyan csomókat találtam, hogy nem tetszik a kormány, meg, hogy a 128 gigás pendrive-ot nem látja a rendszer, akkor azért sejthető, hogy az X7 egy nagyszerű jármű, bár a hazai utakon értelmezhetetlen a méretei miatt.

A háromliteres, 265 lóerős dízellel is 25 millió forint az alapárForrás: Origo

Ráadásul most, amikor minden a közelgő klímakatasztrófáról szól, nem is biztos, hogy jó ötlet lelkesedni érte. Hála az égnek, a pazarló, nemtörődöm életstílus sok helyen egyre inkább kifelé megy a divatból, de egyes piacokon még mindig státusszimbólum. Az X7 ott tarolni fog, nálunk pedig inkább az ára miatt nem lesz mindennapos látvány. Pedig egy elektromos i3-assal párban, hosszú utakon, minden ülést kihasználva, megkockáztatom, hogy még akár környezettudatos döntés is lehet. Mert nem az autókra kell haragudni, hanem tudatosan kell őket használni: csak akkor, amikor tényleg kell.