Európa egyik legnagyobb autós szakkiadványa, a What Car? idén is elvégezte megbízhatósági felmérését.

31 márka, 218 modell, több mint 18 ezer megkérdezett autós – a brit What Car? évről évre reprezentatív felmérésen összegzi Európa második legnagyobb újautó-piacának tapasztalatait.

Nem csupán azt vizsgálják, mennyi problémája támadt a válaszadóknak autójukkal az elmúlt 12 hónap során, hanem arra is kíváncsiak, milyen sokáig tartott ezek javítása, és mennyibe került a hibák elhárítása.

Az idei What Car? Reliability Survey minden eddiginél több típust ölelt fel. Ezeket tíz csoportba, azon belül két korosztályba – öt évnél fiatalabbak, illetve idősebbek – sorolták. Első körben az előbbiek mezőnyének az eredményét közölték, tehát gyakorlatilag az új autókat minősítették.

Mindössze tíz típus volt, amelyik 99 százalék feletti eredménnyel zárta a versenyt. A százszázalékos eredmény azt jelenti, hogy a tulajdonosok közül az elmúlt egy év során egyetlen ember sem tapasztalt problémát, a legcsekélyebbet sem.

Az élmezőnyben a Toyota és a Lexus egyaránt három-három autót tudhatott bent, és ezzel a márkák versenyét is megnyerték a japánok. A Lexus átlagos eredménye példa nélkül álló módon 99% fölött van.A tíz legjobb gyártó közül hét ázsiai, két európai és egy amerikai.